Різні види піци приготуємо вдома

15.01.2022 16:00 Корисно
odessa-life.od.ua odessa-life.od.ua
Промислове виготовлення піци ми тут не обговорюємо. Але цілком реально замість того, щоб замовляти готовий продукт, приготувати його самому.

Піцу, яка виникла як страва бідних людей, можна вважати «родичкою» відкритого пирога — вельми знайомого для нас продукту. Щоб він мав право називатися піцею, потрібні певні умови. По-перше, тонка основа з тіста, на яку викладаються інші інгредієнти. Класичною вважається дріжджова, але зараз використовують і бездріжджове тісто, і навіть листкове. Щодо форми — для «домашнього» споживання зазвичай готують круглу піцу, а от промислові варіанти можуть бути й квадратні чи прямокутні. Далі — начинка. Попервах, коли не було ще традиційних рецептів, брали те, що знайдеться в домі. Зараз послуговуються класичними вже рецептами  різних видів піци — приміром, «Маргарити» чи «Маринари». Але обов’язковим елементом будь-якої піци мають бути томатний соус, сир і зелень. Тепер, коли бліц-огляд піци проведено, досвідчені кухарі можуть готувати її на свій розсуд, дотримуючись обов’язкових умов. А початківцям пропонуємо рецепти, за якими можна приготувати піцу вдома. Вони різного ступеня складності, але цілком під силу навіть не надто досвідченому кухарю.

 

Піца нашвидкуруч

Фото: shefkuhar.com.ua

Знадобляться: для тіста — борошно — 450 г, вода — 0,5 склянки, олія — 100 г, дріжджі — 30 г, сіль — дрібка; для начинки — сир твердий — 200 г, ковбаса копчена — 200 г, помідори — 3‒4 шт., перець солодкий болгарський (можна консервований) — 50 г, майонез — 200 г, олія — 1 ст. л., перець чорний мелений — за бажанням.

Дріжджі розчинити в теплій воді, всипати  борошно й замісити тісто, додати підігріту олію і вимішувати доти, доки тісто не вбере її всю. Поставити в тепле місце, щоб підійшло. Як підійде, відокремити 2/3 тіста, розкачати його у пласт і перекласти на змащене жиром деко, а з решти тіста сформувати бортики по всьому периметру майбутньої піци. Деко відставити, щоб тісто ще раз підійшло, а тим часом приготувати начинку: ковбасу нарізати на тонкі шматочки, перець — соломкою, помідори — кружальцями. Сир натерти на грубій тертці. Коли тісто підніметься, змастити його олією і викласти на нього ковбасу, перець і помідори. Далі полити все майонезом, посипати сиром і заправити олією. За бажанням можна присмачити чорним меленим перцем. Поставити деко в попередньо розігріту до 180‒200 °С духовку й випікати 30 хвилин.

 

Піца по-селянському

Фото: vkuso.ru

Знадобляться: для тіста — картопля — 300 г, борошно — 300 г, масло вершкове (маргарин) — 50 г, сир твердий (тертий) — 3 ст. л., яйця — 1 шт., дріжджі — 20 г, молоко — 0,5 склянки, сіль — за смаком, перець чорний мелений — за смаком; для начинки — ковбаса варена — 50 г, шинка — 50 г, сирок плавлений — 3 шт., сир твердий тертий — 3 ст. л., яйця — 2 шт., молоко — 1 склянка, сіль — за смаком, перець чорний мелений — за смаком.

Відварити картоплю в лушпинні, очистити її  і розім’яти на столі або на дошці, ретельно перемішати з борошном. У центрі зробити заглиблення, вилити туди яйце, розпущене масло, посипати тертим сиром, сіллю, перцем, влити розмішані в теплому молоці дріжджі. Замісити ніжне тісто, накрити його рушником і поставити в тепле місце на 2 години. Коли тісто підійде, розкачати його і перекласти на змащену вершковим маслом сковорідку діаметром 24‒26 см, з бортиками висотою 5 см так, щоб були покриті і дно,  і стінки посудини. Дрібно нарізати ковбасу, шинку, плавлений сир, покласти все в миску, додати тертий сир, залити яйцями та молоком, посолити, поперчити й добре збити масу. Отриману начинку викласти на тісто у сковороді, прикрити його по краях. Поставити піцу в розігріту до 200 °С духовку, випікати 40‒60 хвилин. Подавати гарячою.

 

Піца з шинкою

Фото: patee.ru

Знадобляться: для тіста — сир кисломолочний — 125 г, борошно — 250 г, молоко — 4 ст. л., яйця — 1 шт., олія — 5 ст. л., сіль — 0,5 ч. л., сода — 1/3 ч. л.; для начинки — шинка — 250 г, ковбаса (сардельки) — 150 г, перець солодкий болгарський — 2 шт., цибуля ріпчаста — 2 шт., помідори — 3 шт., олія — 2 ст. л., кетчуп — 2 ст. л., сир твердий — 100 г, сіль — за смаком.

Кисломолочний сир розтерти, додати молоко, яйце, олію, ретельно розтерти все разом, щоб вийшла однорідна маса. Всипати в отриману суміш соду, борошно і замісити тісто. Готове тісто поставити на 30 хвилин у холодне місце. Тим часом приготувати начинку. Шинку й ковбасу нарізати тоненькими  шматочками, солодкий перець і цибулю — кільцями, помідори — кружальцями. Сир натерти на грубій тертці. Тісто, що постояло, розкачати, перекласти на змащене деко, наколоти виделкою. Поверх нього рівномірно покласти начинку, збризнути олією, приправити сіллю, кетчупом, посипати тертим сиром. Поставити в заздалегідь розігріту до 180 °С духовку, випікати до готовності. Подавати піцу гарячою, посипавши подрібненою зеленню.

 

Цибулева піца

Фото: povarenok.ru

Знадобляться: для тіста — борошно — 500 г, вода — 250 мл, дріжджі — 20 г, сіль — 1 ч. л., олія — 2 ст. л.; для начинки — цибуля — 5 шт., часник — 2 зубчики, олія — 1 ст. л. (смаження) + 2 ст. л. (збризкування), помідори — 500 г, базилік — пучок, сир адигейський — 75 г, сир сулугуні (бринза) — 75 г, паста томатна — 200 г.

Борошно просіяти в миску, зверху розкришити дріжджі й добре перемішати з 50 мл теплої води. Накрити миску серветкою і поставити на 15 хвилин у тепло. Потім додати сіль, олію, решту води й усе добре перемішати. Отримане тісто скатати, накрити й залишити підніматися на 45 хвилин. Приготувати начинку. Сир нарізати на невеликі кубики. Якщо для начинки береться бринза, перед використанням її бажано годину-другу вимочити у воді, а краще — у молоці. Цибулю нарізати кільцями й пасерувати в олії. Часник подрібнити й додати до цибулі. Помідори нарізати півкільцями. Базилік дрібно порубати. Розстояне тісто ще раз вимісити й розділити на 4 порції, розкачати кожну у формі круга, перекласти на деко й залишити ще підніматися на 20 хвилин. Потім покрити зверху томатною пастою, викласти овочі, зелень і сир, посолити, поперчити і збризнути олією. Поставити піци в заздалегідь розігріту до 180 °С духовку й випікати 20‒25 хвилин.

Автор: Дарина Козуб