Різні види піци приготуємо вдома

15.01.2022 16:00 Корисно
odessa-life.od.ua odessa-life.od.ua

Промислове виготовлення піци ми тут не обговорюємо. Але цілком реально замість того, щоб замовляти готовий продукт, приготувати його самому.

Піцу, яка виникла як страва бідних людей, можна вважати «родичкою» відкритого пирога — вельми знайомого для нас продукту. Щоб він мав право називатися піцею, потрібні певні умови. По-перше, тонка основа з тіста, на яку викладаються інші інгредієнти. Класичною вважається дріжджова, але зараз використовують і бездріжджове тісто, і навіть листкове. Щодо форми — для «домашнього» споживання зазвичай готують круглу піцу, а от промислові варіанти можуть бути й квадратні чи прямокутні. Далі — начинка. Попервах, коли не було ще традиційних рецептів, брали те, що знайдеться в домі. Зараз послуговуються класичними вже рецептами  різних видів піци — приміром, «Маргарити» чи «Маринари». Але обов’язковим елементом будь-якої піци мають бути томатний соус, сир і зелень. Тепер, коли бліц-огляд піци проведено, досвідчені кухарі можуть готувати її на свій розсуд, дотримуючись обов’язкових умов. А початківцям пропонуємо рецепти, за якими можна приготувати піцу вдома. Вони різного ступеня складності, але цілком під силу навіть не надто досвідченому кухарю.

 

Піца нашвидкуруч

Фото: shefkuhar.com.ua

Знадобляться: для тіста — борошно — 450 г, вода — 0,5 склянки, олія — 100 г, дріжджі — 30 г, сіль — дрібка; для начинки — сир твердий — 200 г, ковбаса копчена — 200 г, помідори — 3‒4 шт., перець солодкий болгарський (можна консервований) — 50 г, майонез — 200 г, олія — 1 ст. л., перець чорний мелений — за бажанням.

Дріжджі розчинити в теплій воді, всипати  борошно й замісити тісто, додати підігріту олію і вимішувати доти, доки тісто не вбере її всю. Поставити в тепле місце, щоб підійшло. Як підійде, відокремити 2/3 тіста, розкачати його у пласт і перекласти на змащене жиром деко, а з решти тіста сформувати бортики по всьому периметру майбутньої піци. Деко відставити, щоб тісто ще раз підійшло, а тим часом приготувати начинку: ковбасу нарізати на тонкі шматочки, перець — соломкою, помідори — кружальцями. Сир натерти на грубій тертці. Коли тісто підніметься, змастити його олією і викласти на нього ковбасу, перець і помідори. Далі полити все майонезом, посипати сиром і заправити олією. За бажанням можна присмачити чорним меленим перцем. Поставити деко в попередньо розігріту до 180‒200 °С духовку й випікати 30 хвилин.

 

Піца по-селянському