Печемо пиріжки з різного тіста

06.11.2021 16:00 Корисно
bystryerecepty.ru bystryerecepty.ru
Пиріжки бувають печені і смажені. Різноманітнішої форми — подовжені, круглі, трикутні і прямокутні, усе й не перелічиш. Так само й начинки: фруктова, м’ясна, овочева, сирна тощо… І теж тісто не є чимось сталим-постійним, для пиріжків беруть різні його види, аж до «купіть у магазині готове».

Саме тому, розповідаючи про пиріжки і пропонуючи їх рецепти, доводиться обмежувати  себе, адже осягнути все просто неможливо. У нашому випадку це будуть печені пиріжки, виготовлені не з класичного дріжджового тіста. А ще ми хотіли запропонувати не надто відомі види пиріжкового тіста, але такого, яке не потребує на приготування багато часу і якихось дуже специфічних навичок і знань. Тож — за справу, обирайте варіант смачної і зручної у вживанні дрібної випічки, яка припаде до душі!

 

Швидкі дріжджові пиріжки

Фото: povar.ru

Це варіант найсмачніших пиріжків, коли тіста мало, а начинки багато, а саме тісто нагадує листкове. Готуються вони швидко (адже тісту не треба підходити) і з будь-якою начинкою. Наш рецепт — із сирною.

Знадобляться: для тіста: борошно — 550 г, молоко — 250 мл, масло вершкове — 160 г, цукор — 1 ст. л., сіль — 0,5 ч. л., дріжджі сухі — 9 г; для начинки: сир кисломолочний — 300 г, цукор — 2 ст. л., сіль — 0,5 ч. л., ванілін — за смаком; для змащування: яйця — 1 шт., молоко (за бажанням) — 1 ст. л.

У тепле молоко додати цукор, дріжджі, сіль, розтоплене масло й перемішати. Борошно просіяти й поступово додати в отриману масу, замісити тісто. Воно має вийти м’яким, не «забитим» борошном, але й не липнути до рук. Відразу ж сформувати з тіста джгут і нарізати його на однакові шматочки, кожен шматочок скатати в кульку. Для начинки додати до сиру цукор і ванілін і ретельно все розмішати. Кожну кульку з тіста розкатати, у середину покласти ложкою начинку і сформувати пиріжок. Скласти всі пиріжки на змащене маслом деко, зверху змастити їх яйцем з додаванням молока або просто жовтком. Відправити деко в розігріту до 180‒190 °С духовку й випікати пиріжки 20‒25 хвилин.

 

Пиріжки на кефірі «Як пух»

Фото: 2eda.ru

Готувати їх — це суцільне задоволення: тісто виходить податливим, під час випікання не розривається, Готові ж пиріжки мають рівномірний рум’яний колір і дуже апетитно пахнуть, вони справді гідні своєї назви!

Знадобляться: для тіста: борошно — 2,5 склянки, кефір — 1 склянка, олія — 0,5 склянки, цукор — 2 ч. л., сіль — 1 ч. л., розпушувач для тіста — 1,5 ч. л.; для начинки: картопляне пюре зі шкварками і смаженою цибулею — 350 г; для змащування: яйця — 0,5 шт.

Вилити в миску кефір кімнатної температури, додати цукор, сіль і розмішати віночком. Влити олію і знову перемішати. Окремо змішати борошно та розпушувач, додати до кефірної маси. Перемішати віночком і далі замісити тісто руками. Спочатку здається, що тісто занадто рідке, але після кількох секунд вимішування воно збереться у м’яку грудку, вийде м’яким і не липнутиме до рук. Миску з тістом прикрити рушником і відставити на 30 хвилин. Коли тісто «дозріє», розділити його на 12 рівних шматочків. Кожний шматочок розплющити в коржик і викласти на нього начинку ‒ 1 ст. л. з верхом. Сформувати пиріжки улюбленої форми, добре з’єднавши краї. На деко, застелене пергаментним папером (або змащене маслом) перекласти пиріжки швом донизу. Зверху на кожному ножицями зробити надрізи — вони необхідні для виходу пари. Підготовлені пиріжки змастити яйцем і поставити в розігріту до 180 °С духовку на 25 хвилин.

 

Сирні пиріжки з м’ясом

Фото: russianfood.com

Приготування цих неймовірно ніжних сирних пиріжків з м’ясною начинкою не вимагає багато часу, адже тісто готується без дріжджів і не потребує вистоювання. Начинка з м’ясного фаршу та цибулі виходить соковитою, а тісто — хрумке і рум’яне зовні та м’яке всередині.

Знадобляться: для тіста: сир кисломолочний — 125 г, масло вершкове — 125 г, яйця — 1 шт., борошно — 150 г (1 склянка), сіль — дрібка; для начинки: фарш м’ясний (за вподобою) — 200 г, цибуля ріпчаста — 1 шт., перець чорний мелений — за смаком, сіль — за смаком; для змащування пиріжків: яйця (жовток) — 1 шт.

Масло витягнути з холодильника заздалегідь, щоб воно стало м’яким. Тим часом приготувати начинку. Фарш посолити й поперчити. Очищену цибулину натерти на дрібній тертці, додати у фарш і ретельно все перемішати — начинка готова. З’єднати сир і яйця, додати сіль і розм’якшене масло, добре перемішати. Просіяти борошно й додати до отриманої маси. Замісити м’яке, трохи липке тісто. На столі, трохи присипаному борошном, розкачати тісто у прямокутний пласт товщиною 0,5 см, розрізати його на 12 приблизно однакових квадратів. На кут кожного квадрата з тіста, відступивши від країв, викласти порцію фаршу. Згорнути кожний квадратик по діагоналі, закріпити краї тіста і сформувати трикутні пиріжки. Деко застелити пергаментним папером, викласти на нього пиріжки і змастити їх поверхню жовтком. Поставити деко в духовку, розігріту до 180 °С, і випікати протягом 25 хвилин.

 

Пиріжки на пиві

Фото: iamcook.ru

Пиріжки за цим рецептом можна готувати з будь-якою начинкою. Ми пропонуємо — з грибами, зеленою цибулею та яйцем. Готуються вони швидко й легко, з тістом впорається навіть новачок у кулінарній справі, а результат задовольнить найвибагливіших гурманів.

Знадобляться: для тіста: борошно — 450 г, масло вершкове — 250 г, пиво світле — 250 мл; для начинки: печериці — 300 г, цибуля зелена — 1 пучок, яйця (відварені) — 3 шт., олія — 1‒2 ст. л., сіль — за смаком, перець чорний мелений — за смаком.

У просіяне борошно натерти охолоджене вершкове масло, перемішати й перетерти все руками у крихту. Додати в отриману масу пиво й замішати тісто. Вимішувати спочатку в мисці, потім на столі, присипавши поверхню борошном. Готове тісто відправити в холодильник на 40 хвилин. Тим часом приготувати начинку. Подрібнити печериці та цибулю. Обсмажити гриби на олії. Хвилин за 5 перед їх готовністю додати цибулю, посолити й поперчити, посмажити все разом, потім перекласти печериці в миску й дати остигнути. Дрібно нарізати яйця, додати до грибів, перемішати ‒ начинка готова. Тісто поділити на 3 частини, одну залишити, а решту повернути в холодильник. Сформувати з тіста кавалочок, розділити його на шматочки й виліпити з кожного пиріжок (форма і розміри — за бажанням) з приготованою начинкою. Так само вчинити з тим тістом, що залишилося. Деко застелити пергаментним папером, викласти на нього пиріжки і змастити їх збитим яйцем. Відправити деко в розігріту до 180 °С духовку й випікати пиріжки до золотавого кольору.