Робимо сезонні «стрижки» для малини

25.09.2022 15:30 Корисно
Фото: zemliak.com Фото: zemliak.com
Багато хто із садівників, особливо початківців, вважає, що малина — рослина невибаглива. Якщо ви теж так думаєте, то не розраховуйте ласувати великими ягодами. Що робити восени, щоб зібрати подвійний урожай наступного літа на Харківщині, – дізнавався "Слобідський край".

Протягом останнього тижня вересня та перших тижнів жовтня  вам належить грамотно обрізати кущі і сформувати в малиннику правильні ряди та підгодувати ягідники відповідними мінеральними або органічними  добривами. 

Навіщо це робити

Роботи, пов’язані з обрізанням, у вересні вважаються першочерговими. Це саме та дія, яку садівник, який мріє про велику малину, ніколи не повинен пропускати: осіннє обрізання треба проводити рік у рік, і ця процедура має масу незаперечних переваг. 

    Профілактика шкідників та хвороб. Можливо, ви не знали, але 85 % шкідливих комах, які згодом стають причиною хвороби рослини, до вересня скупчується на верхівкових листочках. Там вони сидять аж до заморозків, а потім падають прямо в ґрунт під малиною – і в ньому зимують. Є, щоправда, і такі, які не перебираються в ґрунт і проводять усю зиму саме на рослині. Це, до речі, стосується не лише комах, а й грибків. Щоб позбавитися цієї юрми шкідників, достатньо подбати про вересневе обрізання малини. Зрізавши навіть верхівкове листя,  ви ліквідуєте 85 % небезпек, які миттєво активізуються з приходом весни.

    Знищення «джунглів». Малина активно розростається у вегетативний період. У результаті до кінця літа малинник перетворюється на непрохідні нетрі. Зрозуміло, так  не повинно бути, і в новий сезон малина має вступити очищеною та підстриженою. Фахівці рекомендують залишати, якщо обрізаєте, не менше семи, але і не більше дев’яти пагонів на кущі. Всі інші пагони вважають за необхідне видалити. Важливо також, щоб, коли зачищатимете кущ, було розчищено і міжряддя. Зрештою, вам має бути комфортно пересуватися малинником у процесі збирання врожаю та догляду за ягідником.

«Під пеньок»

 Для ремонтантних  сортів малини допускається дозрівання плодів на молодих пагонах, які своєю чергою розташовуються на гілках, яким два роки. У зв’язку з цим фахівці рекомендують або обрізати малину повністю, зрізуючи ближче до кінця вересня всю її надземну частину, або залишати пеньки заввишки не більше 0,3 метра.
І перший, і другий прийом навесні дасть дуже добрий результат: малина почне розгалужуватися однорічними стеблами, які будуть ідеальною локацією для формування ягід.

Увага!
Чим більше на кущі малини стебел і листя, тим менше можна розраховувати на те, що ягоди будуть великими і солодкими. Кількість пагонів завжди обернено пропорційна кількості плодів: чим більше стебел – тим менше ягід, і вони кисліші.

Укорочування малини – це той самий спосіб обрізання «під пеньок», про який згадувалось вище.  Таке обрізання дозволяє стимулювати дворічні пагони до більш інтенсивного росту. Воно дуже допомагає, якщо садівник має справу з рослинами, які дуже неохоче розгалужуються. 

Втім, це далеко не єдиний вид обрізання. Існує ще як мінімум два більш популярні методи. Перший – звичайне обрізання, а другий – подвійне обрізання.

Звичайне та подвійне обрізання 

Звичайне обрізання – це спосіб осінньої «стрижки» малини, який  має на увазі  видалення максимальної кількості пагонів. Для якихось сортів максимальним вважається 60 % стебел, для якихось 80 %. Але є такі сорти, в яких необхідно зрізати всю надземну частину (про це ми вже писали вище). До останніх, як правило, належать різновиди ягідника, що володіють великою вегетативною силою, тобто активно розгалужені. З ремонтантною малиною взагалі все максимально просто: зрізаєте її під корінь і вкриваєте тирсою або будь-якою іншою мульчею, щоб у разі, якщо снігу взимку буде мало (або взагалі не буде), малинка не вимерзла. 

    Подвійне обрізання  в осінній період використовується і для ремонтантних, і для звичайних сортів. У випадку з останніми, щоправда, до подвійного обрізання вдаються рідше, ніж для ремонтатних. Як зрозуміти, що вашій малині необхідне подвійне обрізання? А дуже просто: якщо її пагони дуже швидко розвиваються. 

До речі, обрізання актуальне для малини не лише у вересні, а й у весняний період. Це дозволить отримувати врожай приблизно на 50 % більший. Щоправда, навесні перед садівником стоїть дещо інше завдання: укоротити точку росту, змусивши кущики розгалужуватися не вгору, а в боки. Завдяки цій маніпуляції незабаром після обрізання на малині з’являється велика кількість молодих бічних стебел, на яких до кінця серпня та початку вересня дозрівають нові ягоди.

Як орієнтир для звичайного обрізання можна використовувати той факт, що до кінця травня пагін малини має досягти в довжину 0,9 метра. Якщо на вашій малині до цього часу пагони коротші і потрібної довжини досягти не встигають, не обрізайте їх у вересні дуже сильно.

Автор: Інна Можейко