Шланг для поливу: як обрати за матеріалом та властивостями

14.06.2023 10:20 Корисно

Начебто й дощі вже пройшли, а на городі копнеш на штик – і земля як камінь. Тому актуальним може стати питання купівлі шланга для поливу.

А який саме потрібен, з якого матеріалу, з якими властивостями – "Слобідський край" допоможе зорієнтуватись. 

Матеріали  шлангів для поливу

Гумові шланги. Універсальні, найчастіше застосовують для створення постійних поливних мереж. Термін використання – до 10 років.

Плюси. Стійкість до впливу навколишнього середовища, хімічних реагентів, зовнішніх деформацій.
Мінуси. Значна вага. Токсичний для питної води. 

З полівінілхлориду (ПВХ). Витримують водяний тиск від 1,5 до 3 атмосфер. При сильному тиску стінки можуть розтягуватися і навіть лопатися, тому зазвичай застосовуються для самопливного поливу. Мають термін служби менш ніж 3 років. Прозорі не рекомендовано використовувати для закладання вздовж грядок.

Плюси. Витримують постійний тиск і забезпечують стабільний напір води протягом тривалого часу.
Мінуси. Найпростіші одношарові дуже тонкі, швидко втрачають працездатність через схильні до загинів, переломів, скручування. Чутливі до впливу сонячних променів – внутрішня поверхня зеленіє і обростає мікроорганізмами.

Силіконові шланги. Гнучкі, м’які та еластичні. При сильному тиску стінки можуть розтягуватися і навіть лопатися, тому зазвичай застосовуються для самопливного поливу.

Плюси. Податливість, що запобігає утворенню переломів і загинів. Легкі. 
Мінуси. Не годяться для поливання під великим тиском. Під впливом підвищених температур стінки нагріваються і розширюються; внаслідок зворотного остигання утворюються мікротріщини.

З термоеластопласту (ТЕП). Практично універсальні. Здатні витримувати великий тиск. Стійкі до морозу, ультрафіолету та хімічних речовин. Термін служби – понад 15 років. 

Плюси. Висока морозостійкість. Не схильні до утворення заломів. Не вислизають з рук при користуванні. Стійкі до скручування. Підвищена пластичність і гнучкість. Неважкі. Стійкий до впливу ультрафіолетових променів і хімічних реагентів. Великий термін служби.
Мінуси. Вартість вища за вартість попередніх виробів.

Тип виконання шлангів для поливу

Одношарові. Найтонші. Не мають додаткових покриттів стінок, тому – низка міцність і нестійкість до впливів навколишнього середовища або різних агресивних реагентів. Термін служби дуже обмежений. 

Багатошарові. Кожний шар має певні характеристики і виконує своє завдання. Зносостійкі. Мають тривалий термін експлуатації. Не реагують на агресивні зовнішні подразники. Гнучкі, при скручуванні не деформуються. Добре пропускають воду й витримують високий тиск. Оптимальні для щоденного поливання.

Шланг, що розтягується (Xhose). Легкий, зручно зберігати, переносити. Конструкція – нібито «шланг у шлангу». Внутрішній – дуже м’яка та пластична гума, яка розтягується в довжину. Якщо тиск води великий, цей шар може лопнути. Зовнішній шар – з нейлонових ниток, які в потрібний момент обмежують розтягування. Якщо тиск води в системі замалий, розтягування і повернення до первісних розмірів може не відбутись. Нерівна поверхня ґрунту також може ускладнити цей процес.

Спіральні. Виконані з поліуретану або етилвінілацетату, дуже легкі й компактні, мають специфічну спіральну конструкцію. Можуть розтягуватись у довжину у 25–30 разів. Витримують тиск до 5 атмосфер. Зручно переміщувати по ділянці, точково поливаючи рослини під корінь.

Гофровані. Верхній шар виконаний у вигляді гофри, що запобігає утворенню заломів і перегинів. Підвищена жорсткість збільшує експлуатаційний термін. Легкий, гнучкий. Актуальний там, де потрібно змінювати напрямок поливального рукава багато разів.

Армовані. Лідирують за міцністю і довговічністю. Багатошаровий: між поліхлорвініловими шарами вставлена металева сітка (одна чи дві) зі сталевого дроту, можливо використання полімерної. Поверхня може бути обплетена ниткою. Чим менші за розміром комірки сітки, тим міцніший і довговічніший шланг. Подвійне армування підвищує термін експлуатації до 20 років. Актуальний на великих територіях, які потребують постійного поливання. Серед недоліків – доволі велика вага й висока вартість.

Більше корисних порад та рецептів ви знайдете в розділі Корисно на нашому сайті.

Автор: Інна Можейко