Щоб ріс як на дріжджах: чим підживити перець

26.05.2023 18:20 Корисно

Найпростіший засіб, який знайдеться в кожній господині – дріжджі. Повірте, після цієї підгодівлі ваш перець буде рости «як на дріжджах» у прямому сенсі цього слова, дасть добрий урожай і буде стійким до хвороб.

Дріжджові підживлення зазвичай проводять тричі: невдовзі після висаджування розсади або безпосередньо під час нього, під час масового цвітіння та в період інтенсивного росту плодів. Деякі городники підгодовують розсаду ще за її «життя» в домашніх умовах.

Щоб не було опіків і дріжджі працювали в комфортних умовах, тепличні перці підгодовують у похмурі дні, а у відкритому ґрунті підживлення проводять уранці, але при температурі не нижче 16–18 ºС.

Під час висаджування розсади відразу кладуть у лунку близько 2 г сирих дріжджів, розтерши їх з ґрунтом. Друге та трете підживлення проводять, поливаючи перці під корінь приготованими розчинами, але іноді застосовують і позакореневий варіант.

У період цвітіння. Для цього підживлення краще використати сирі дріжджі. Беруть 500 г дріжджів, розводять у 4 літрах води і залишають постояти в теплому місці на 2–3 години. Потім розчин розводять водою з розрахунку 1:10 і поливають отриманим засобом перці.

Під час зростання плодів. У цьому випадку краще використати сухі дріжджі. 20 г порошку та 300–400 г цукру розводять у відрі води, дають побродити 2–3 дні. Посуд беруть із запасом за величиною: адже при бродінні об’єм збільшиться! Потім розчин розбавляють водою із розрахунку 1:10 і поливають рослини.

Витрата робочих розчинів залежить від віку кущиків і може становити від 500 мл до 1,5–2 л під кожну рослину. Поливають цим засобом по вологому ґрунту, а після того, як земля вбере підживлення, ще раз злегка поливають грядку чистою водою.

Для будь-якого періоду. Можна поєднати дріжджі із золою. Для цього окремо готують відро розчину з дріжджів із цукром та відро зольного настою (1 л золи на 10 л води). Через дві доби готують робочий розчин, змішуючи по літру вихідних складів та доводячи суміш водою до 10 л.

Проте фахівці радять дріжджові та зольні підживлення проводити окремо, з інтервалом близько тижня.

Бур’ян + дріжджі = могутнє поєднання

Корисним вважається об’єднання дріжджового підживлення та підживлення трав’яним настоєм. Виполоті і скошені бур’яни заквашують у бочці з водою, отримуючи так звану «смердючку». Склад погано пахне, але подобається рослинам.

Для приготування змішаної рецептури у великій бочці заливають водою відро бур’янів, 500 г сирих дріжджів та трохи хліба. Через кілька днів рідину розбавляють у 5–7 разів і поливають перцеву грядку.

Більше корисних порад та рецептів ви знайдете в розділі Корисно на нашому сайті.