Смачні страви з баклажанів на зараз та на зиму

08.09.2023 18:20 Корисно
Фото: news.glavred.net Фото: news.glavred.net

Баклажани давно посідають своє почесне місце на наших столах. Своєю незвичайною формою та насиченим фіолетовим кольором вони привертають увагу гурманів. Проте їхня цінність полягає не лише в зовнішньому вигляді, а й у великій кількості корисних речовин, які вони містять.

Чому баклажани корисні 

Баклажани – це відмінне джерело вітамінів та мінералів, які необхідні для нашого організму. Вони містять вітаміни групи В (В1, В2, В6), вітамін К, фолієву кислоту, вітамін С та інші. Вітаміни групи В сприяють підтримці нервової системи, нормалізують обмін речовин і підвищують енергетичний тонус. Вітамін К важливий для здоров’я кісток та забезпечує нормальний склад крові. 
Що стосується мінералів, то баклажани містять калій, магній, мідь та інші. Калій регулює роботу серця та нормалізує рівень тиску, магній сприяє зміцненню кісток і м’язів, а мідь підтримує здоров’я шкіри та нервової системи.
Баклажани також містять антиоксиданти – такі як антоціанини, які відіграють важливу роль у боротьбі зі стресом вільних радикалів в організмі. Ці сполуки допомагають знижувати ризик виникнення запальних процесів, серцево-судинних захворювань та навіть певних видів раку.
Ще ці овочі мають позитивний вплив на здоров’я шкіри та зір. Завдяки вмісту вітаміну С вони сприяють формуванню колагену – білка, який підтримує здоров’я шкіри, робить її більш еластичною та запобігає передчасному старінню. Також вітамін А, який міститься у баклажанах, має позитивний вплив на зір – він підтримує здоров’я сітківки та сприяє поліпшенню нічного зору.

Відбивні з баклажанів: незвично та смачно

Баклажани належать до продуктів, які не всі полюбляють. Їх гіркий присмак може зіпсувати страву. Однак відбивні з круглих баклажанів, навпаки, виходять ніжні, смачні та дуже поживні. Головне – знати декілька хитрощів. 

Знадобляться: 

  •     Баклажани круглі – 2 шт.
  •     Яйця курячі – 3 шт.
  •     Борошно пшеничне
  •     Сухарі для панірування
  •     Морська сіль
  •     Чорний мелений перець
  •     Олія

Чистимо баклажани від шкірки та розрізаємо на тонкі кружечки. Солимо та залишаємо на 15 хвилин. Трішечки відбиваємо кожен шматок.

У мисці з’єднуємо яйця із сіллю й перцем та збиваємо все.

Баклажани обвалюємо спочатку в борошні, потім в яєчній суміші, а в кінці в сухарях.

Обсмажуємо в розігрітій олії з обох боків до золотистої скоринки.

Викладаємо на паперовий рушник, щоб ввібралася зайва олія.
Найкраще смакує така страва з улюбленим соусом.

Мариновані баклажани «П’ятихвилинка» на зиму 

Такі баклажани будуть до смаку любителям гостренького. Зберігати їх треба в холодильнику.  


Для 3-літрової банки знадобляться: 

  • Баклажани – 3 кг
  • Перець болгарський – 4 шт.
  • Часник – 1 головка
  • Есенція – 1 ч. л. розведена в склянці води
  • Олія соняшникова – 0,5 склянки

Для розсолу: ⠀

  • Вода – 1 л
  • Сіль – 1 ст. л. з чубом
  • Цукор – 3 ст. л.
  • Перець горошком
  • Лавровий лист


Баклажани очищуємо та нарізаємо навпіл і вздовж, перець нарізаємо соломкою, часник подрібнюємо ножем.

Закидаємо баклажани частинами в розсіл, який закипів, і проварюємо 3–5 хвилин.

Після вкладаємо в банку шарами, пересипаючи перцем та часником. 

Зверху заливаємо есенцією та олією, закриваємо капроновою кришкою. Коли охолонуть, прибираємо в холод.

Такі баклажани можуть зберігатися 4–5 місяців.

Баклажани «як гриби» на зиму

Найсмачніший та найпростіший рецепт баклажанів, які на смак нагадують гриби, – чудова заготівля на зиму. Якщо раптом нагрянули гості або просто у вигляді гарніру до обіднього столу – ця страва завжди виручить господиню.

Знадобляться:

  • Баклажани – 2 кг 
  • Часник – 10–12 зубчиків
  • Вода – 2,5 л
  • Кріп – 0,5 пучка (за смаком)
  • Цукор – 50 г
  • Сіль – 4 ст. л.
  • Оцет (9 %) – 70 мл 
  • Олія – 50 г

Підготовлені та промиті баклажани очищуємо від шкірки (але це не обов’язково) і плодоніжки та нарізаємо кубиками приблизно 2 см. Часник очищуємо та пропускаємо через прес. Промиваємо, підсушуємо та дрібно нарізаємо кріп.

Тепер готуємо маринад. Для цього в каструлю з водою додаємо цукор, сіль та оцет і доводимо до кипіння.

Після закипання маринаду додаємо до нього баклажани та варимо після закипання ще 8–10 хвилин, потім додаємо кріп та натертий часник і знову доводимо до кипіння.

У простерилізовані банки викладаємо баклажани та заливаємо тим маринадом, в якому вони варилися.

Обов’язково підігріваємо олію і додаємо по 1 столовій ложці в кожну баночку зверху.

Закриваємо банки залізними простерилізованими кришками, закатуємо їх і, перевернувши догори дном, накриваємо чимось теплим. Після охолодження банки потрібно прибрати у підвал чи прохолодне місце, там вони краще зберігатимуться.