Що приготувати з гуманітарної тушонки: три перші страви

04.06.2023 14:50 Корисно
Фото: smach.com.ua Фото: smach.com.ua

Тушонка для багатьох у воєнний час стала практично єдиним джерелом білка. Але за рахунок специфічного запаху діти часто вередують та не хочуть їсти страви з нею. Пропонуємо вам урізноманітнити родинне меню завдяки рецептам, де цей запах майже не відчутний.

Зелений борщ з тушонкою

Це дуже швидкий спосіб приготування першої, а до того ж – сезонної страви, коли треба терміново нагодувати родину, адже на відміну від звичайного борщу, тут бульйон варити не потрібно. 

Знадобляться:

Тушонка – 1 банка
Вода – 2,5 л
Щавель – 250–300 г
Картопля – 3–4 шт.
 Морква – 1 шт.
 Цибуля ріпчаста – 1 шт.
 Яйця – 2 шт.
 Сіль – 1 ч. л. (за смаком)
 Перець чорний мелений – 1–2 дрібки

Викласти тушонку в каструлю, в якій спочатку обсмажуватимуться овочі, а потім і варитиметься суп.

Якщо тушонка дуже жирна, слід прибрати зайвий жир до початку приготування страви. Поставити каструлю на вогонь і розігріти тушонку.

Цибулю очистити, дрібно нарізати, викласти в каструлю, все перемішати й обсмажувати хвилин 5. Моркву очистити, натерти на середній або грубій тертушці. Додати до тушонки з цибулею і обсмажувати близько 2 хвилин. Після цього влити в каструлю з тушонкою та обсмаженими овочами воду й довести все до кипіння.

Картоплю очистити, нарізати та викласти в каструлю. Поки вона вариться, щавель ретельно промити під проточною водою і нарізати. Коли картопля буде майже готова, додати щавель, сіль і перець. Дати закипіти, після чого варити ще хвилини 3–4.

Перед готовністю скуштувати, чи достатньо солі, якщо треба – додати. Готовий суп прибрати з вогню й залишити, щоб настоявся, хвилин на 10.

Заздалегідь зварені яйця очистити й нарізати кубиками, а можна просто розрізати їх навпіл. Додати яйце в тарілку із супом при подачі на стіл.

За бажанням можна додати і дрібно нарізану свіжу зелень.

Армійський борщ з тушонкою 

Цей «польовий» рецепт перевірений часом: він відомий ще з років Другої світової війни. Сьогодні така страва є актуальною завдяки швидкості приготування, поживності та відмінному смаку, адже в цьому рецепті все максимально збалансовано.

Знадобляться:

Тушонка – 1 банка
Вода – 6 л
Цибуля – 1 шт.
Морква – 1 шт.
Буряк – 1 шт.
Картопля – 6 шт.
Капуста білокачанна – 1/3 шт.
Сіль за смаком
Томатна паста – за смаком

У каструлю покласти нарізану картоплю, залити водою і поставити варитися на вогонь.

Буряк нарізати соломкою, моркву натерти на грубій тертушці або теж нарізати брусочками. Цибулю нарізати невеликими кубиками.

Поки кипить картопля, усі ці овочі смажити протягом 5–10 хвилин на жирі, злитому з тушонки, після чого додати до них томатну пасту.

Нарізати капусту, покласти в каструлю з картоплю, перемішати. Потім додати овочі й тушонку. Після того як усе разом прокипить 5–7 хвилин, зняти каструлю з вогню. Через 15–20 скуштувати, чи вистачає солі, якщо мало –досолити.

Солянка з тушонкою

Дуже поживна перша страва, для якої можна взяти будь-яку тушонку, яка є під рукою. Найкраще смакуватиме яловича або свиняча тушонка.

Знадобляться:

Тушонка – 1 банка 
Вода – 3 л
Картопля – 3 шт.
Цибуля – 1 шт.
Морква – 1 шт.
Крупа перлова – 200 г
Огірки солоні – 3 шт.
Томатна паста – 100 г

Окремо відварити перловку до напівготовності – близько 20 хвилин.

Приготувати засмажку: терту моркву й нарізану дрібними кубиками цибулю обсмажити до м’якості в невеликій кількості будь-якого жиру, можна використати жир з тушонки.

У киплячу воду покласти підготовлену перловку, нарізану кубиками картоплю й тушонку. Варити 10 хвилин, після чого додати засмажку, томат-пасту і солоні огірки, нарізані кубиками. Варити ще 5 хвилин.

Перед готовністю спробувати й додати за смаком сіль та спеції.

Більше корисних порад та рецептів ви знайдете в розділі Корисно на нашому сайті.