Як зберегти вершкове масло без холодильника: три прості способи

25.05.2023 10:20 Корисно

З кожним днем стає все тепліше, а з електрикою в умовах війни не завжди все гаразд. Якщо вам пощастило мати запас вершкового масла, розповімо, як його можна зберегти без холодильника в домашніх умовах. У пригоді стануть холодна вода, сіль та оцет.

Вершкове масло не зіпсується протягом 3 тижнів, якщо скористатися одним із запропонованих способів.

Холодна вода. Візьміть емальовану або скляну тару, укладіть в неї масло. Додайте холодної води та закрийте кришкою. Масло не зіпсується дуже довго, за умови, якщо щодня 2 рази буде змінюватися вода.

Солоний розчин. Сіль перешкоджає розмноженню бактерій, тому зберегти масло можна, уклавши його в тару і заливши солоною водою. Розчин слід міняти щодня, тоді не з’явиться жовтизна і масло не прогіркне.

Ще один варіант із сіллю, трохи складніший. Масло нарізати на шматки, загорнути у фольгу або пергамент. Взяти каструлю, в якій розмістити загорнуті шматочки. Приготувати розчин з 1 л холодної води і 20 г солі, залити ним масло. Зверху накрити тарілкою, покласти прес. Замінювати воду 1 раз на день. Поставити ємність з маслом в темне місце.

Оцет. Змочити клаптик чистої тканини в оцті, загорнути в нього масло. Покласти в каструлю, закрити її кришкою. Увага! Поруч на денці обов’язково потрібно залишити грудочку цукру. 

Можна також покласти масло в скляну ємність, після чого залити холодною водою з додаванням оцту.

Якщо не догледіли

Якщо верхня частина масла пожовкла, можна врятувати зіпсований шматок таким чином.
Обережно зрізати пожовклу частину масла. Решту викласти на сковороду, розтопити.

Коли закипить, додати кілька (достатньо трьох) скибочок свіжого яблука. За хвилину зняти сковороду, охолодити масло та прибрати яблуко. Перекласти в маслянку або зберігати відповідно до рекомендацій.

Раніше ми писали, як приготувати пиріг зі щавелем за 30 хвилин

Більше корисних порад дивіться на нашому сайті.

 

Автор: Ірина Мнішек