Що треба робити у разі харчового отруєння — поради

03.04.2021 16:30 Корисно
Фото tv.ua Фото tv.ua
Харчове отруєння — доволі неприємне захворювання, яке може виникнути у будь-кого. Бувають важкі випадки, коли без лікарні ніяк не обійтися. Якщо легка форма недуги, справитися з нею можна і в домашніх умовах.

Симптоми

Харчове отруєння можуть викликати різні типи збудників, і його симптоми можуть проявлятися від кількох годин до однієї доби. Класичні ознаки отруєння: нудота, блювання, болі та спазми в животі, діарея, в деяких випадках може піднятися невелика температура, додатися головний біль. Людина може відчувати слабкість та втому, лихоманку (коли піднімається температура) або озноб.

Звертатися до лікарні треба обов’язково, якщо такі симптоми виникли у дитини, вагітної жінки, людини з хронічними захворюваннями або у літньої людини. Самолікування в таких випадках недоречне, воно може призвести до ускладнень і важких наслідків.

Звернутися до лікаря варто також, якщо симптоми отруєння не проходять протягом двох-трьох днів, або якщо до них додалися проблеми із зором, ускладнені ковтання і мовлення, у випорожненнях є домішки крові і температура тіла піднімається вище 38 градусів. Такі ускладнення можуть бути також ознакою ботулізму, це рідкісна форма харчового отруєння, яка може призвести навіть до летального випадку.

Лікуємося вдома

Справитися з отруєнням в деяких випадках можна і самостійно. Перше правило – промити шлунок. Це можна зробити, випивши велику кількість води, а також зробити очищувальну клізму. Отруєння майже завжди супроводжує діарея – так організм намагається вивести погані бактерії з організму, тому не приймайте відразу ліки проти неї, вони можуть сповільнити виведення «ворогів».

Друге правило – прийняти препарат, який зв’язує токсини і виводить їх з організму. Найпоширеніший – це активоване вугілля чи будь-які інші абсорбуючі препарати. Додатково треба пити багато рідини: чистої води, трав’яні чаї.

Третє правило – відлежатися. Не варто нікуди бігти, організм і так виснажений отруєнням, йому потрібні сили, щоб відновитися.

Вживати протягом доби треба тільки легку їжу, від будь-яких молочних продуктів необхідно також відмовитися. Якщо симптоми отруєння вже не виникають, можна поступово повертатися до звичного раціону, але гострої, смаженої їжі варто уникати не менш ніж один тиждень.

Профілактика харчових отруєнь

1. Ретельно мити фрукти та овочі перед вживанням.
2. Ретельно мити руки з милом перед тим, як сідати їсти та перед приготуванням їжі.
3. Ретельно мити стільниці, обробні дошки та посуд на кухні.
4. Як слід просмажувати рибу та м’ясо.
5. Накривати їжу, щоб захистити від тарганів та мух.
6. Не класти сире та приготоване м’ясо на одну тарілку.
7. Не вживати в їжу продукти, термін придатності яких минув.
8. Не вживати консервацію, якщо банки деформовані або здуті.
9. Не залишати приготовану їжу на столі протягом довгого часу, краще прибрати у холод, а готові страви зберігати в холодильнику не більше трьох діб. 

Автор: Олеся Скачко