Що враховувати у виборі чотиристійкового автопідйомника для СТО

Promo
20.05.2022 10:50 Корисно

Підйомні механізми – необхідний елемент оснащення будь-якої автомайстерні. За їх допомогою можна оперативно та в автоматизованому режимі підняти транспортний засіб будь-якого тоннажу на висоту, а також закріпити його для безпеки майстра та доступу до всіх вузлів авто. Найбільш надійним, пристосованим під високі навантаження агрегатом даного призначення вважається чотиристiйковий пiдйомник, опору якого складають дві парні стійки.

Особливості та переваги чотиристійкового підйомника

Є кілька різновидів автопідйомників, що експлуатуються на СТО. Вони різні за швидкістю і висотою підйому, специфікою підхоплення машини, надійністю кріплення та підтримкою транспортного засобу на відстані від підлоги. В обслуговуванні позашляховиків, спеціалізованої техніки та вантажівок оптимальним різновидом таких механізмів є чотиристійковий підйомник.

Перевагами такого виду механізмів для підйому авто є такі особливості:

  • великий ресурс вантажопідйомності (до 6,5 тонни);
  • можливість розміщення на будь-якій поверхні без зниження рівня безпеки;
  • широкий діапазон висоти підйому платформи (до 2,5 м);
  • плавність ходу;
  • низький рівень шуму під час роботи та інше.

Це стаціонарне обладнання потребує підготовленої площадки для розміщення. З метою економії робочого простору в автосервісі, розмістити чотиристійковий підйомник можна поблизу стіни.

Критерії вибору 4-стійкового підйомника

У підборі чотиристійкового автопідйомника враховується низка технічних характеристик, які безпосередньо впливають на роботу механізму. Основні з них:

  • вид підйомника (універсальний або призначений для розвал-сходження);
  • модель (стаціонарна чи пересувна);
  • тип колон (гладка пряма, оснащена додатковим ліфтом, адаптована під розвал-сходження, в якій передбачені виїмки під передні колеса авто та ковзаючі пластини для задніх коліс);
  • максимальне функціональне навантаження.

Варіанти підйомників з чотирма опорними стійками, призначені для розвал-сходження, доцільно розміщувати на середніх та великих СТО, які обслуговують великий автопотік та надають відповідні послуги. В інших випадках економічно вигідною стане модель універсального типу.

Підйомник для авто на чотирьох стійках оснащується механізмом блокування різкого спуску машини, якщо є проблеми з тросом, це гарантує безпеку працівника, який перебуває під механізмом.