Що заготовити з жовтої сливи на зиму

21.08.2021 16:15 Корисно
agro-sad.com agro-sad.com
Рецепти рясніють словами «найкращою для таких консервів буде угорка», її вважають класичною сливою для зимових заготовок. І дарма. Адже із золотавої мірабелі (саме сливи, не аличі) можна приготувати аж ніяк не гірші заготовки.

Джем з жовтої сливи

Фото: gastronom.ru

Сливи якнайкраще підходять для приготування джему. При цьому використовують фрукти будь-якого ступеня зрілості.

Знадобляться: жовта слива – 4‒5 кг, апельсинові кірки — 200‒300 г, цукор – 5 кг, вода – 500‒600 мл.

Сливу добре промити, прибрати кісточки й порізати. Якщо плоди м’які, їх можна просто розчавити. Воду з цукром поставити на вогонь, приготувати сироп і додати сливу. Довести до кипіння і додати апельсинові кірки. Тримати на слабкому вогні протягом 20 хвилин. Дочекатися кипіння. Готовий джем розкласти по стерильних банках і закрутити.

Варення з жовтої сливи

Фото: recel.gen.tr

Варення з жовтої сливи відрізняється від того, що варять з червоної або чорної, делікатнішим смаком, до того ж дуже ароматне. Та й у приготуванні воно нескладне, і хоча процес здається трохи морочливим, впорається з ним навіть кухар-початківець.

Знадобляться: жовта слива – 1 кг, цукор — 1,5 кг, ваніль — 1 стручок.

Сливу (краще брати міцні, трохи недостиглі фрукти) вимити й висушити паперовими рушниками. Потім наколоти плоди виделкою або зубочисткою, щоб у процесі варіння шкірка не лопнула. Покласти підготовлені сливи у велику емальовану миску й залити окропом так, щоб плоди були ним повністю покриті. Залишити при кімнатній температурі, щоб вода охолола. Потім відкинути сливи на друшляк, з води, що стікала, взяти 1 л, а сливи перекласти у емальовану миску або великий сотейник. У каструлю насипати цукор, залити відібраною водою, довести до кипіння, додати розрізаний уздовж стручок ванілі і варити 5 хвилин, після чого відставити й дати приготовленому сиропу охолонути до кімнатної температури. Залити ним сливи й залишити на кілька годин. Далі злити сироп з миски або сотейника (можна просто відкинути сливи на друшляк, підставивши під нього каструлю). Знову закип’ятити сироп, дати йому охолонути й залити плоди. Повторити таку процедуру це ще двічі з інтервалом у 12 годин. В останній раз злити сироп і довести до кипіння. Додати сливи й варити на слабкому вогні 30 хвилин, за необхідності знімаючи піну. Готовому варенню дати охолонути й розлити по сухих чистих банках. Закрити пластиковими кришками.

До речі, таке варення не вимагає закупорювання та зберігання в холодильнику: готується воно доволі довго, тому вміст цукру стає оптимальним і забезпечує заготовці достатню «стійкість».

Соус ткемалі з жовтих слив

Фото: fermilon.ru

Соус ткемалі — грузинська приправа до м’ясних і рибних страв, гарнірів, приготована з аличі. А от як цю приправу можна приготувати з місцевих жовтих слив і трав.

Знадобляться: жовті сливи — 1,7 кг, сіль — 2 ч. л., цукор — 4 ч. л., гострий перець — 0,5 стручка, часник — 4 великі зубчики, коріандр мелений — 1 ч. л.,  кріп, любисток — по кілька гілочок, спеції і трави — за смаком.

Чисті сливи залити водою, довести до кипіння, вимкнути вогонь, коли буде помітно, що сливи розварюються (це буває майже відразу після закипання). Відкинути сливи на друшляк, як стечуть, протерти крізь сито, щоб видалити кісточки і шкірку. Отриману густу масу поставити на плиту й варити на слабкому вогні хвилин 15‒30, до необхідної густоти. Соус треба часто перемішувати, щоб не пригорів. Поступово по черзі додати в масу спеції, подрібнений перець. Дрібно порізану зелень і часник покласти незадовго до закінчення приготування. Готовий соус гарячим розкласти по банках, закатати. Соус для швидкого споживання зберігати в холодильнику.