Страви з цвітної капусти: смачна шістка

14.08.2021 15:30 Корисно
kanalukraina.tv kanalukraina.tv
Перша хвиля врожаю цвітної капусти вже майже і схлинула. Але це такий овоч, що визріватиме до самої пізньої осені, а багато хто збереже кілька качанчиків на зиму в погребі. Тому рецепти страв з цвітної капусти будуть актуальними у будь-яку пору року, а влітку — і поготів.

Помідори, фаршировані цвітною капустою

Фото: lifehacker.ru

Їх можна подавати і як гарячу закуску, і як гарнір до страв з м’яса або птиці.

Знадобляться: помідори середні — 6 шт., цвітна капуста — невеликий качан, вершкове масло — 3 ст. л., вершки – 2 ст. л., мускатний горіх мелений — 0,5 ч. л., сіль і перець чорний мелений — за смаком, зерна гірчиці — 1 ч. л., панірувальні сухарі — 3 ст. л., зелень петрушки—– для оздоблення.

Капусту розібрати на суцвіття, відварити до напівготовності в підсоленій воді й відкинути на друшляк. Як стече, перекласти у блендер, додати 1 ст. л. вершкового масла, вершки, мускатний горіх, сіль, перець і подрібнити. Помідори розрізати навпіл, видалити серцевину, начинити пюре з цвітної капусти й викласти у форму для запікання. У сковороді розтопити 2 ст. ложки вершкового масла, додати зерна гірчиці й панірувальні сухарі. Ретельно перемішати і за хвилину зняти з вогню. Ще гарячу масу акуратно розподілити поверх фаршированих помідорів. Запікати в духовці при 180 °С 30 хвилин. Перед подачею прикрасити зеленню петрушки.

 

Овочевий суп з адигейським сиром

Фото: russianfood.com

Цей апетитний овочевий суп має неповторний смак. При цьому страва дуже добре насичує і водночас не обтяжує, залишає відчуття легкості.

Знадобляться: цвітна капуста — 350 г, квасоля стручкова — 200 г, сир адигейський — 120 г, сметана (15 %) — 150 г, кріп свіжий — 10 г, сіль — 1 ч. л. (без верху), перець чорний мелений — на кінчику ножа, олія — ​​4 ст. л., карі — 0,25 ч. л., паприка мелена копчена — 0,25 ч. л., вода — 1 л.

Капусту промити, розібрати на невеликі суцвіття, видаляючи грубі й великі «ніжки». У сковороді розігріти 2 ст. л. олії, всипати половину вказаної кількості карі, меленого чорного перцю і паприки. Викласти суцвіття цвітної капусти і, помішуючи, обсмажувати 5‒7 хвилин на середньому вогні. Квасолю промити, видалити кінчики з обох боків кожного стручка. Розрізати квасолю на невеликі шматочки довжиною близько 2 см. У каструлі, де готуватиметься суп, розігріти решту олії, додати залишки прянощів і нарізану стручкову квасолю. Помішуючи, обсмажувати близько 4‒5 хвилин на середньому вогні. Потім додати половину вказаної кількості сметани,  перемішати й тушкувати на маленькому вогні 2‒3 хвилини. Після цього перекласти в каструлю обсмажені з прянощами суцвіття цвітної капусти, перемішати й залишити на вогні ще на 2‒3 хвилини. Як цей час спливе, влити воду й довести суп до кипіння. Сир нарізати на кубики невеликого розміру, приблизно 1×1 см, і всипати їх у закипілий суп. Потім додати в каструлю решту сметани і дрібно нарізаний кріп. Посолити, довести суп до кипіння і варити ще 2‒3 хвилини. Після цього відставити каструлю з вогню й дати настоятися страві 20‒25 хвилин. Далі можна подавати суп до столу.

 

Запіканка з шинкою

Фото: intex-press.by

Страва виходить ароматною і дуже смачною. Та й у приготуванні не надто складна, тому сподобається і господині, і тим, кого вона годує.

Знадобляться: цвітна капуста – середній качан, шинка — 200 г, сир твердий — 150 г, панірувальні сухарі — 2 ст. л., яйця — 3 шт., молоко — 1,5 склянки, вершкове масло — для змащування форми.

Капусту розібрати на суцвіття, шинку нарізати на кубики, сир натерти на грубій тертці. Відварити капусту в підсоленій воді до напівготовності, відкинути на друшляк і розділити все навпіл. Форму для запікання змастити, викласти шар капусти, на неї — шинку, далі — сир і знову шар капусти. Присипати зверху панірувальними сухарями, поставити в духовку й запікати 20 хвилин при 200 °С. Після цього витягнути запіканку, залити сумішшю з яєць і молока й помістіть назад у духовку. Запікати до готовності ще 7‒10 хвилин, після чого можна подавати до столу.

 

Гостра тушкована цвітна капуста

Фото: povar.ru

Подавати її можна і як самостійну страву, і як гарнір до смаженого м’яса або курки. Адже вона пряна й дуже смачна, тому безперечно сподобається всім.

Знадобляться: цвітна капуста — невеликий качан, картопля — 4 шт., червона цибуля — 1 шт., оливкова олія — 3 ст. л., вода — 0,5 склянки, вершки — 50 мл, куркума — 1 ч. л., паприка мелена — 1 ч. л., перець чилі мелений — 0,5 ч. л., зіра (кумін) — 1 ч. л., кінза різана — 4 ст. л, зелень цибулі різана — 3 ст. л.

Капусту розділити на суцвіття. Картоплю нарізати на великі кубики, цибулю — півкільцями.  Відварити картоплю в підсоленій воді до напівготовності протягом 5 хвилин і відкинути на друшляк. У глибокій сковороді або каструлі розігріти олію, додати червону цибулю й тушкувати до м’якості, кілька хвилин.  Потім всипати суміш куркуми, паприки, перцю чилі та зіри й ретельно, але швидко перемішати. Додати цвітну капусту і трохи гарячої води, довести до кипіння і тушкувати 5 хвилин, після чого докласти картоплю, перемішати й залишити на вогні ще на 5 хвилин. До готових овочів додати вершки, дрібно нарубану зелень кінзи та цибулі, усе ретельно перемішати і прогріти ще кілька хвилин.

 

Цвітна капуста з перцем на зиму

Фото: povar.ru

Узимку нам дуже потрібні вітаміни. Одним з джерел може стати цвітна капуста з перцем, яку вельми легко заготовити про запас.

Знадобляться (на 4 літрові банки): цвітна капуста — 2 кг, перець болгарський — 750 г, цибуля ріпчаста — 450 г, цукор — 500 г, перець чорний горошком — 16 шт.,  перець духмяний горошком — 12 шт., лавровий лист — 4 шт., оцет (9 %) — 300 мл, вода — 2 л, сіль — 2 ст. л., перець чилі мелений — 1 ч. л.

Капусту помити й розділити на суцвіття. Перець нарізати смужками, а цибулю — півкільцями. З’єднати овочі у великій мисці, посолити й залишити на 6 годин. Приготувати маринад: змішати в каструлі воду, оцет, цукор і перець чилі, поставити на вогонь і довести до кипіння. Після цього відставити й охолодити. Підготувати банки, покласти в кожну по 4 горошини чорного перцю, 3 горошини запашного перцю і по 1 лавровому листу. Потім наповнити відстояними овочами й залити маринадом. Банки із салатом пастеризувати в киплячій воді протягом 20 хвилин. Потім закатати.

 

Цвітна капуста в томаті на зиму

Фото: azbyka-vkysa.ru

У цих консервах багато що приваблює. По-перше, вони не складні у приготуванні. По-друге, кількість сировини можна варіювати за смаком. І головне — страва виходять дуже смачною.

Знадобляться: цвітна капуста — 1 качан, помідори — 1,2 кг, перець болгарський — 80‒100 г, морква — 1‒2 шт., цибуля ріпчаста (за бажанням) — 1 шт., часник — 5‒7 зубчиків, зелень петрушки — пучок, сіль — 2 ст. л., олія — 150 г, цукор — 100‒120 г, оцтова есенція (70 %) — 1 ч. л.

Капусту розібрати на суцвіття, злегка (1‒2 хв.) бланшувати в підсоленій воді. Помідори обдати окропом, зняти шкірку й порізати на шматочки (можна пропустити через м’ясорубку). Перець порізати шматочками. Моркву натерти на грубій тертці, часник і петрушку дрібно порізати. Помідори, моркву, цибулю і перець помістити в каструлю, додати олію, цукор, сіль, довести до кипіння. Потім додати капусту. Тушкувати на малому вогні хвилин 10‒15. У кінці додати оцет, часник і петрушку. Перекласти у стерилізовані банки й закатати.