Як приготувати добрива власноруч

17.05.2023 10:20 Корисно
Фото: plant-growing.com Фото: plant-growing.com

Відомо, що без підживлення рослин чекати на рясний урожай не варто. Якщо немає можливості купити добриво – можна виготовити його власноруч з того, що є напохваті.

Настій з бур’янів

Він містить калій, сполуки азоту, органічні кислоти й навіть антибіотики. Таким чином, крім живлення рослин, це добриво ще й запобігає розвитку грибкових захворювань.

Для приготування всі бур’яни, а також зайві рослини після проріджування грядок, відщеплені частини рослин тощо зібрати у відро, бочку або подібну велику ємність. Залити водою і залишити настоюватися, поки рідина не почне бродити.

Задля підвищення поживності на стадії закладення сировини можна додати, якщо він є в наявності, суперфосфат (50–60 г на 10 л). Використовувати для поливання та обприскування рослин з розрахунку 3 л на 1 м2.

Кропив’яне добриво

Це варіант попереднього засобу з використанням одного виду рослини. Кропива містить багато азоту та вуглецю, тому на це добриво добре відгукуються всі городні та ягідні культури, крім цибулі та часнику.

Приготування просте: 1 кг зеленої подрібненої маси залити 10 л води й залишити бродити на 10–15 днів у відкритій ємності, перемішуючи. Коли рідина набуде темно-зеленого кольору і стане прозорою, кропив’яний розчин готовий.

Таке добриво краще за все застосовувати під час активного зростання (навесні та на початку літа), оскільки воно прискорює утворення зеленої маси. Під час плодоношення використовувати не варто, інакше культури буйно зростатимуть і дуже погано плодоноситимуть.

Кореневе підживлення слід проводити 1– 2 рази на тиждень у похмурі дні, після дощу або під час поливу. Для поливання томатів, огірків та ягідних культур настій розвести 1:5, для капусти та листової петрушки – 1:1. Якщо потрібне обприскування, то настій розбавити 1:10 і процідити. Настоєм кропиви поливати ґрунт навколо рослин із розрахунку 0,5–1 л під кожний кущ.

Обприскування листя зазвичай здійснюють один раз на місяць.

Настій дріжджів

Він допомагає рослинам швидко вбирати поживні речовини з ґрунту та зміцнює їхній імунітет, прискорює ріст коріння рослин, унаслідок чого прискорюється і зростання стебел. Проте таке добриво підкислює ґрунт, тому використовувати його слід обережно.

Є багато рецептів цього добрива, пропонуємо два з найпростіших.

Добриво зі свіжих дріжджів. Змішати в одній ємності теплу воду (28–30 ºС) та дріжджі у співвідношенні 5:1. Використовувати через 3–4 години після приготування, попередньо розвести в 10 частинах води.

Добриво із сухих дріжджів. Всипати у відро з теплою водою 10 г сухих дріжджів і 3 ст. л. цукру. Залишити настоюватися на 3 години, накривши кришкою.

Використовувати всі види добрива з дріжджів слід відразу після приготування, для кожного наступного застосування потрібно готувати нове добриво.

Дуже корисним добриво з дріжджів є для помідорів, перців та огірків, а також для суниці й полуниці. Під томати – раз на 2–3 тижні з початку утворення зав’язей по 200 мл на кущ. Під огірки – з початком збирання врожаю раз на 10 днів після поливу по 150 мл на рослину. Але вносити це добриво можна нечасто, двічі-тричі за сезон, щоб не закислився навіть нейтральний ґрунт.

Хлібне підживлення

Таке добриво за дією схоже на дріжджове: допомагає рослинам активно вбирати поживні речовини з ґрунту і зміцнює імунітет, збільшує врожай.

Для його приготування замочити 1 кг хлібної скоринки на добу у відрі води, потім процідити настій і розбавити отриману рідину водою у пропорції 1:10.

Вносити під томати на початку дозрівання плодів по 1 л на рослину. Під огірки – у період появи плодів по 500 мл на кущ. Під кабачки – з початком утворення квіток по 500 мл на рослину. Під баклажани – під час активного росту зав’язей по 1 л на кущ.

Раніше ми писали, як пришвидшити сходи моркви

Більше корисних порад та рецептів ви знайдете в розділі Корисно на нашому сайті.

Автор: Зоя Голіусова