Спецвзуття – не тільки фахівцям: як обрати та доглядати

Promo
09.12.2021 10:05 Корисно
Фото: holodilki.com Фото: holodilki.com
Ви й досі вважаєте, що спецвзуття – це тільки для фахівців? А на рибалку, полювання чи на город ходите в стареньких чоботах чи туфлях? Поспішаємо вас переконати: спецвзуття – це зручно , а головне – безпечно.

Зараз пропозиція спеціалізованого взуття, яке до того ж розрізняється залежно від пори року, дуже велика. На сайті https://specnaz.ua/spetsobuv  можна знайти взуття та одяг для зварювальника та охоронця, будівельника чи робітника. Там є сандалі та берці, черевики й напівчеревики, кросівки та гумові чоботи. Але погодьтеся, що вам навряд чи будуть потрібні на городі черевики з металевим носком. А от шкіряні, з підошвою, яка не ковзає, зручні та ще й тепленькі – скажіть, хто з чоловіків устоїть перед такими? Адже саме чоловіки частіше віддають перевагу зручності та практичності перед модою.

Безсумнівні переваги

Оскільки від спеціального взуття часто залежить не тільки працездатність людини, але й здоров’я, а також іноді й життя, воно завжди має перевагу зручності та якості перед красою або модою. Тож при дещо грубуватому вигляді воно міцне та добре захищає ногу.

Друга перевага – це підошва; вона може бути з різних матеріалів, але завжди – товста, міцна та з виразним малюнком – на такій безпечно і в ожеледицю, і на слизький грязюці. «Правильне» спецвзуття повинно мати ще амортизатор (спінений поліпропілен) на місці підбора: він пом’якшує навантаження на суглоби та захищає їх від ушкоджень.

Третя характерна риса – підсилений носок, навіть у літньому взутті: він перешкоджає травмуванню пальців ніг. Підсилюють також задню частину взуття та місце кісточок.

Якщо вам до «цивілізації» у вигляді асфальту треба подолати кілька кілометрів по бездоріжжю через багнюку та калюжі, вам обов’язково знадобиться непромокальне взуття. Це можуть бути традиційні гумові чоботи або ж легші – з ПВХ та поліуретану. Таке взуття дешевше та міцніше, ніж гумове, а також витримує міцний мороз.

Купуючи взуття – чи то зі шкіри, чи то з ПВХ або інших матеріалів, – треба пам’ятати, що підбирати його треба з розрахунком не тільки розміру, але й повноти ноги, а й ще – особливостей стопи. Обов’язково примірюйте взуття і на праву, і на ліву ногу та слідкуйте, щоб вам було комфортно. Воно має також вільно взуватися на ногу та зніматися без перешкод.

Щоб слугувало довше

Не зважаючи на те, що спецвзуття міцне та розраховане на значне навантаження, для того щоб воно слугувало довго, йому потрібен відповідний догляд.

  1. Протирати взуття від бруду кожний день після використання.
  2. Ніколи не підсушувати його біля нагрівальних приладів (не ближче 30 см) та не допускати його пересихання.
  3. Один раз на тиждень змащувати взуття кремом (якщо це не гума або ПВХ, зрозуміло), шкіряну пару можна набити газетами для підтримання форми.
  4. Довготривале зберігання тільки в коробці або поліетиленовому пакеті, щоб перешкодити пилу або сонячним променям.