Спотикач: готуємо старовинний напій у сучасній обробці

25.08.2020 17:59 Корисно
фото vashi-recepti.ru фото vashi-recepti.ru
Кажуть, що колись добра господиня мала в коморі не менш як 10 видів спотикачу — і ягідний, і пряний, і трав’яний. А хто заважає і нам приготувати цей традиційний український напій?

Спотикач — обов’язково солодкий напій міцністю близько 20–25 градусів, приготований винятково на міцному алкоголі: горілці, самогоні або розведеному до горілчаної міцності спирті. За солодкістю спотикач займає золоту середину між наливкою і лікером, у ньому зазвичай — близько 20–25 % цукру.

Але головна відмітна риса цього напою – незвичайний спосіб виготовлення, що неодмінно передбачає термічну обробку сировини. Тому якщо зустрічається «холодний» рецепт напою, то це аж ніяк не класичний спотикач, а радше наливка. У фруктових спотикачах в окропі обробляються самі плоди, що дозволяє розм’якшити їх, зруйнувати пектини, дати відокремитися соку, у пряних — сироп проварюється зі спеціями і травами. Після цього алкогольна основа вливається в гарячий цукровий відвар, і тільки слідом за цим настає етап настоювання, що займає зазвичай тиждень-два — значно менше, ніж у звичайної настоянки.

Далі пропонуємо два рецепти спотикачу, які можна виготовляти просто зараз.

Наливка «Спотикач» з ніжних ягід

Знадобляться:
ягоди – 1 кг,
горілка – 0,75 л,
цукор – 300–400 г,
вода – 0,5 л.

Ягоди (будь-які солодкі, свіжі, м’які, на кшталт малини, полуниці, смородини, вишні, сливи, абрикоса, чорниці, ожини, журавлини, винограду фруктових сортів, брусниці, суниці тощо) перебрати, укласти в каструльку, залити водою, засипати цукром і поставити на вогонь. Після закипання вогонь максимально притишити і тримати на ньому каструлю до півгодини, постійно помішуючи — щоб плоди зморщилися, полопалися й віддали якомога більше соку. Потім у гарячу суміш влити горілку, довести масу майже до кипіння і накрити кришкою. Дати охолонути природним способом, після чого перелити в підхожу банку й щільно закрити.

Читайте також Домашнє вино «Смородиновий мікс»

Класичний спотикач на м’яті

М’ятний спотикач – найпопулярніший після ягідних, готувати його швидше і простіше, ніж м’ятний лікер, але напій виходить дуже цікавим, освіжаючим, «холодить» на смак, до того ж ще й дуже красивий! Цим же способом можна приготувати спотикач з молодих квіток акації або пелюсток троянд, тільки сировини порівняно з м’ятою має бути вдвічі більше.

Знадобляться:
свіжа м’ята – 100 г,
цукор – 2 склянки,
горілка – 1 л,
вода – 2 склянки.

Воду довести до кипіння, додати до неї цукор і варити все разом хвилин 10, постійно помішуючи і знімаючи піну. Потім кинути в сироп добре вимиті листочки м’яти. Можна додати також спеції: корицю, насіння кропу, кмин, фенхель, гвоздику, мелений імбир, лаймову або апельсинову цедру — але зовсім потроху, буквально по 1–2 г. Проварити все це в сиропі хвилин 15, влити горілку й залишити остигати під кришкою.

Остиглий відвар перелити в банку разом з м’ятою, настоювати в темному теплому місці не більш ніж п’ять днів, після чого двічі відфільтрувати — і все, м’ятна наливка спотикач готова до споживання! Подавати такий напій рекомендується дуже охолодженим.