Відкриваємо ресторан: п’ять факторів ризику на шляху до успіху

Promo
09.04.2021 13:00 Корисно
Фото: joinposter.com Фото: joinposter.com
Ви вважаєте, що відкриття власного ресторану в період пандемії – абсолютно провальна затія? Не поспішайте з висновками: можливо, ті, хто «закрився» за останній рік, просто не знали деяких особливостей ведення цього бізнесу.

Ви збирали гроші і мріяли про те, що відкриєте ресторан, де будуть збиратися люди, спілкуватися, розмовляти, смакувати напій, а ви будете отримувати задоволення і непогані гроші. Якщо ви не готові до того, що перші пару років доведеться працювати не покладаючи рук, відмовляючи собі не тільки у відпустці, а й часом – у вихідному дні, – краще відразу залиште цю затію і займіться чимось іншим. Але готовність багато трудитися не єдина і навіть не вистачна умова, щоб ваш бізнес процвітав. Багато корисних порад та інтерв’ю з власниками успішного ресторанного бізнесу можна прочитати за посиланням.

Фото: joinposter.com

Справді, рестораныв ы кафе зараз відкриваються на кожному розі – але так само швидко і закриваються. Чого не вистачає їх власникам, щоб закріпитися в цьому бізнесі? Відповідь на це питання – у п’яти вирішальних «якщо», кожне з яких потрібно всебічно опрацювати, щоб звести ризик до мінімуму, до того ж чотири з них – внутрішні, які залежать від вас, а один – зовнішній.

Читайте також: ТОП-5 ігор для релаксу в напружену добу 

Чотири + один

  1. Якщо ви не креативні. Ресторанний бізнес – специфічний. Без уміння народжувати і розвивати нові ідеї тут ніяк не обійтися. Якщо ваш ресторан не матиме свого «обличчя» – ви приречені на провал: цей ринок зараз насичений, а споживач – розпещений, так що конкуренція тут жорстка. Тому все – від місця розташування і назви до інтер’єру і сервісу – має фонтанувати новими прийомами та ідеями. До речі, психологи кажуть, що найкрутіші проекти в цій сфері реалізовують люди у віці до 35–40 років – тобто в тому, коли є деяка наївність і кураж за (як це не дивно) недостатності досвіду, адже досвід – це завжди рамки.
  2. Якщо ви не професіонал. Відомо, що цей бізнес «іде» найкраще у колишніх робітників ресторанів, адже вони «варяться» в цьому вже кілька років. Якщо такого немає, варто взяти в команду крутих фахівців.
  3. Якщо неправильна мотивація. Якщо у вас є зайвий мільйон і ви просто вирішили його вкласти, щоб «добро не пропадало», і до того ж не напружуватися – то, швидше за все, ваш проект не буде вдалим. Повинно бути внутрішнє прагнення зробити крутий проект – тоді це спрацює. Ресторан – це бізнес, яким потрібно жити.
  4. Якщо фінансів недостатньо. Якщо ви розрахували бізнес-план і грошей у вас вистачає без лишку, то будьте впевнені – їх не вистачить. Крім того, необхідна загальна фінансова грамотність – ви повинні вміти аналізувати ситуацію на ринку і приймати правильні рішення. Що стосується безпосереднього ведення бізнесу, то зараз існують спеціальні програми з автоматизації роботи, які вам у цьому допоможуть, їх можна знайти на сайті joinposter.com.
  5. Якщо локдаун. Навіть якщо він «прийшов» – як завжди, несподівано, не надто турбуйтеся.  Головне – все зробити за правилами, і, як завжди, проявити креатив: придумати такі способи доставки і торгівлі «на винос», які допоможуть не тільки зберегти старих клієнтів, але й обрости новими.

Фото: joinposter.com