Візит до мамолога: коли та кому це необхідно

Promo
16.12.2021 17:15 Корисно
Фото: noriss.ru Фото: noriss.ru
Навіть якщо ви – свідома жінка, яка регулярно здійснює самоогляд, щоб не пропустити хворобу грудей, усе ж таки раз на рік вам потрібно звернутися до спеціаліста-мамолога. Чому – розповідаємо в нашому матеріалі.

Не варто плутати мамолога-онколога та мамолога взагалі. Так, дійсно, рак молочних залоз – найпоширеніша серед онкологічних хвороб серед жінок, адже її частота сягає 16 відсотків. Усім відомо, що чим раніше звернутися до лікаря, тим більше шансів на повне одужання.

Але рак – то не єдина проблема з молочними залозами, яка може виникнути в жінки, адже відомо, що затвердіння в грудях тільки в 3 % жінок мають злоякісний характер. Близько 8 % є доброякісними, а всі інші не належать до пухлинних процесів, але потребують спостерігання, а в деяких випадках – активного лікування. І розібратися із саме вашою проблемою може тільки лікар-мамолог. До висококваліфікованого лікаря можна записатися тут: mammolog.com.ua. До речі, часто навіть ті жінки, які доволі свідомо слідкують за здоров’ям і регулярно відвідують стоматолога та гінеколога, зволікають з візитом до мамолога. І пов’язано це зі страхом, що лікар знайде щось «не те», а частіше – тому що немає розуміння, що лікує мамолог.

Завдання мамолога

Цей фахівець займається всіма проблемами грудей; він проводить обстеження молочної залози, виявляючи усі зміни в її будові та функціях, зокрема запалювальні, дисгормональні, а також ті, що пов’язані з годуванням дитини. До речі, в Харкові, у Першій мамології, досвідчені мамологи лікують (іноді за один день) такі захворювання грудей, як: внутрішньопротокова папілома, фіброаденома, кіста, мастит, мастопатія, лактостаз, ліпома. До речі, тут також лікують і гінекомастію в чоловіків.

Досвідчені мамологи цієї клініки не пропустять жодного, навіть 2–3-міліметрового новоутворення, якщо воно є, – а також будуть відповідати на ваші запитання, поки у вас не залишиться жодного. А ще 38 % страшних діагнозів, які бездоказово поставили жінкам в інших місцях, тут обґрунтовано спростовували.

Фото: adonis.com.ua

Коли треба звертатися

– Якщо немає проблем, раз на рік після 40 років і раз на півтора року – тим, кому за 30;

– При мастопатії – кожні півроку;

– У період «гормональних бур» – підлітковий вік, вагітність та в період клімаксу;

– Якщо є проблеми – біль у молочних залозах або пахвових ділянках; затвердіння, виділення із сосків; зміна розміру та асиметрія молочних залоз; почервоніння, утягнутість або набряк шкіри в ділянці соска – негайно.

Провокуючими факторами хвороб молочних залоз є супутні захворювання статевих органів, травми молочної залози, несприятливий перебіг вагітності, порушення функцій печінки, різні гормональні розлади, стресові ситуації, спадкова схильність до пухлин (родичі, які страждали на рак молочної залози).

Найкращим часом для профілактичного відвідування мамолога вважається перша фаза менструального циклу, на 5–7-й день. Якщо це позаплановий прийом – то відвідайте лікаря якомога раніше.

 

Автор: Ірина Мнішек