Чи мають право перевірити ваш сертифікат

12.12.2021 12:00 Корисно
Фото: ukrinform.ua Фото: ukrinform.ua
У зв’язку з новими карантинними правилами, відвідувати кафе, спортивні зали, театри, музеї, кінотеатри та інші місця загального користування можна тільки за наявності COVID-сертифіката. Хто та як буде їх перевіряти – розповідає наш юридичний консультант.

Як розповів адвокат Роман Чумак, відповідно до Порядку № 677 перевірка наявності чинного COVID-сертифіката здійснюється:

  1. Адміністрацією Держприкордонслужби – у разі перетину особою державного кордону на в’їзд до України;
  2. Органами, уповноваженими здійснювати контроль за дотриманням обмежувальних протиепідемічних заходів в Україні (Нацполіція);
  3. Органами державної влади, органами місцевого самоврядування, фізичними та юридичними особами. Повний перелік наведено в Порядку.

«Для перевірки дії COVID-сертифіката власник або законний представник власника пред’являє QR-код зазначеного сертифіката. QR-код повинен бути придатним для зчитування його технічними засобами перевірки, зокрема цілісним, неушкодженим, нанесеним на будь-який носій достатнього розміру та необхідної контрастності. За результатами перевірки проводиться підтвердження чи не підтвердження дії сертифіката», – говорить юрист.

Читайте також: Чим загрожує купівля підробленого сертифіката

Щодо вимагання паспорта до пред’явленого COVID-сертифіката, то Роман Чумак зазначає наступне: «Власник або законний представник власника пред’являє документ, що посвідчує особу, дані якої містяться у COVID-сертифікаті. Одночасно документ, що посвідчує особу, не потрібен у разі пред’явлення внутрішнього сертифіката. Аналізуючи таке формулювання, слід зауважити, що в межах кордону країни, від Вас не мають права вимагати паспорт, якщо Ви пред’явите сертифікат із додатка «Дія», оскільки внутрішній сертифікат – це той, який генерується в додатку «Дія». Якщо Ви пред’являєте COVID-сертифікат у паперовому вигляді, то від Вас можуть вимагати паспорт».

Водночас, з точки зору ієрархії законодавчих актів, найвищу юридичну силу має Конституція України, далі йдуть закони та підзаконні нормативні акти. Згідно з ч. 2 ст. 19 Конституції Украї­ни, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Частина 1 ст. 8 ЗУ «Про Національну поліцію» також проголошує, що поліція діє винятково на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією та законами України.

«Тобто спосіб, яким надано повноваження представникам правоохоронних органів перевіряти COVID-сертифікати, не відповідає закону. Тому такі повноваження, як перевірка COVID-сертифікатів, мають бути передбачені окремим законом, а не постановою Кабміну», – підкреслює юрист.

Читайте також: Захворів на ковід: хто може отримати компенсацію

Проте, посилання на медичну таємницю та її порушення в цьому разі не працюють. Медична таємниця містить звернення до лікаря чи діагноз, а в документах про вакцинацію цих відомостей немає. Таким чином, правоохоронці під час перевірок дотримання карантинних правил можуть вимагати в громадян пред’явити COVID-сертифікат, не пору­шуючи до того ж закону.

«Враховуючи все викладене вище, якщо Вас попросять пред’явити сертифікат про вакцинацію, посилайтесь на те, що закон, який би встановлював таке право, не прийнятий, тому у Вас не мають права його вимагати, або ж повідомте, що НПА мають найнижчу юридичну силу порівняно із законами та Конституцією», – говорить Роман Чумак.