Захистити вікно ролетами: що треба знати та як обрати

Promo
26.05.2022 11:00 Корисно
Фото: jaluzi-service.com.ua Фото: jaluzi-service.com.ua
Розмірковуєте, як захистити своє житло від спеки, холоду та грабіжників? Якщо ви вважаєте, що зробити це водночас неможливо, то ця стаття – для вас.

 Захисні ролети на вікна іноді ще називають ролставнями, бо вони виконують ті ж функції, які колись виконували звичайні дерев’яні ставні: захищають вікна, а з ними і весь будинок від спеки, пилу, холоду або лихих людей. Але справляються з цим набагато краще. А ще – мають багато додаткових переваг, які приховані в самій конструкції захисних ролет та матеріалах, з яких вони виготовлені. 


Конструкція та матеріали

Ролети – це рулон міцного полотна зі скріплених між собою ламелей, який розміщений у коробі, що закріплений над вікном, та двох направляючих, по яких ковзають пластинки, закріплені по краю полотна. Система руху може бути або механічною – треба крутити спеціальну ручку, яка знаходиться всередині приміщення, або автоматичною – вам треба тільки натиснути кнопку, і ролети або опустяться, або піднімуться. Автоматичні ролети частіше використовують для великих вікон.

Зазвичай для виготовлення ролет використовують сучасні матеріали – всі вони, на відміну від дерев’яних ставень або металевих ґрат не потребують ані фарбування, ані додаткового догляду. Ролети достатньо помити водою зі шланга, і вони будуть як новенькі.  

1. Пластик. Це найбюджетніший матеріал. Він достатньо міцний, щоб захистити ваше вікно, якщо ви проживаєте в неспокійному районі. Але він не достатньо довговічний, щоб слугувати вам десятиліттями. 

2. Алюміній. Поєднує в собі і довговічність, і міцність, і легкість, і зручність у використанні.

3. Сталь. Це найдорожчий, але й водночас найміцніший матеріал. Його недолік – велика вага, тому такі ролети можуть бути встановлені не скрізь. 

Переваги та «сюрпризи» ролет

Безсумнівні переваги ролет ви вже зрозуміли. Це захист вашого дому від сонця (вони мають властивість не тільки утворювати повітряну подушку, а й відбивати сонячні промені), пилу, докучливих поглядів та злодіїв. Це зручність: ви можете закривати та відкривати їх, не виходячи з дому, а доглядати за ними просто і легко. 

Неабиякою перевагою є те, що ролети, завдяки різноманітності кольорів, вдало доповнять дизайн ваших приміщень. Ви можете вибрати ті, які будуть гармоніювати із зовнішнім та внутрішнім виглядом вашого будинку. До речі, встановити їх можна не тільки під час будівництва будинку, а й пізніше. 

 Але це не все. Головним «сюрпризом» та перевагою ролет є  енергозбереження. Відомо, що найбільші втрати тепла взимку – через вікна. Ролети допоможуть зменшити їх на 30–40 відсотків, а значить – зекономити на опаленні.  

Вишенькою на торті переваг ролет є здатність заглушати вуличний шум – за деякими даними, на 16 децибелів. Це зручно для тих, хто живе на шумній вулиці або страждає від галасливих сусідів. А якщо ви, на велике незадоволення ваших сусідів, полюбляєте влаштовувати гучні вечірки, то закриті ролети розв’язують цю проблему. 

Так, за всіх цих безсумнівних переваг ролети мають і свої недоліки. По-перше, вони мають доволі складну збірку, яку треба довірити професіоналам. По-друге, вони коштують дорожче, ніж, наприклад, жалюзі. Але, як ви вже впевнились, переваг мають набагато більше. 

Автор: Ірина Мнішек