«20 днів у Маріуполі»: фільм харківських документалістів зробив фурор в Амстердамі (відео)

21.11.2023 19:50 Культура

Фільм харківського журналіста і режисера Мстислава Чернова здобув приз глядацьких симпатій на Міжнародному фестивалі документального кіно IDFA 2023 в Амстердамі.

Світова онлайн прем’єра фільму анонсована на PBS Frontline, Amazon та YouTube сьогодні, 21 листопада, і кожен охочий може побачити стрічку, повідомляє «Слобідський край».

На фестивалі IDFA 2023 фільм набрав майже максимальний бал – 4,91 із 5.

Приз глядацьких симпатій НПО IDFA – головний приз громадськості Міжнародного фестивалю документального кіно в Амстердамі (IDFA).

«20 Days in Mariupol – це потужний кінорепортаж про неймовірно жорстокий напад росії на українське місто Маріуполь, звідки журналіст AP Мстислав Чернов та його команда розсилають по світу свої шокуючі кадри обложеного міста», – коментує сайт фестивалю. 

Всього на фестивалі в Амстердамі змагалися 142 фільми. Глядачі голосували після перегляду кожної стрічки за допомогою QR-коду.

IDFA – один з провідних фестивалів документального кіно у світі, який проводиться з 1988 року. Щороку в його програмі представлено близько 250 фільмів, беруть участь понад 3 тисячі представників індустрії. Цьогоріч він проходив із 8 по 19 листопада.

У Харкові прем’єра фільму «20 днів у Маріуполі» відбулася 31 серпня. Фільм зняла команда Associated Press: журналіст, відеограф, фотограф Мстислав Чернов, продюсерка Василина Степаненко та фотограф Євген Малолєтка. Перші дні вторгнення вони провели у Маріуполі, який майже відразу опинився в облозі та під щільним вогнем росіян. 

Варто зазначити: Мстислав Чернов та Василина Степаненко – харків’яни.

Нагадаємо, у 2022 році журналіст Мстислав Чернов ушосте номінований на одну з найбільш престижних світових премій Royal Television Society, яку також називають журналістським «оскаром». Він представлений у двох номінаціях – «Оператор року» та «Висвітлення міжнародних подій».

Ми також писали, що Ukraїner зняв фільм про Харківщину.

Більше новин рубрики Культура читайте на нашому сайті.

Автор: Олег Артаєв