«Не співати російською»: Ukraїner зняв фільм про Харківщину (відео)

28.10.2023 00:53 Всі Новини

Нову кінострічку можна подивитися на Youtube.

Як повідомляє «Слобідський край», новий фільм проєкту Ukraїner – про Слобожанщину. 

Під час повномасштабної війни землі сходу України переживають усе жахливе, що може відбуватися через близьке сусідство з країною-агресоркою: оточення й окупація населених пунктів, обстріли й бої, загибелі й масова евакуація населення. Проте, українські Сили оборони відбили ворога від Харкова й, попри всю небезпеку і постійні обстріли, потроху відроджується життя.

Про культуру Слобожанщини, про співану поезію розповдає у фільмі львівський музичний гурт «Пиріг і Батіг», який цього літа їздив Харківською областю з концертами.

– У Шевченковому до нас підійшло троє діточок, милих, красивих гарних. З вогнем в очах. І задали дуже круте питання: «Ми сподіваємося, ви не будете співати для нас російською?», – ділиться враженнями від концертів на Слобожанщині фронтмен гурту Мар'ян Пирожок. Він переконався: тут чекають українську пісню, українське слово, українську поезію. 

Розповідає фільм і про театр «Нафта», котрий свого часу евакуйовувався у Львів, а тепер відновлює роботу в Харкові.

Творці фільму показали постраждалий від обстрілу музеї Григорія Сковороди у Сковородинівці, простір сучасного мистецтва «ЄрміловЦентр», який після 24 лютого 2022 року став ще й укриттям, поспілкувалися з харківськими видавцями української літератури – Юлією Орловою та Олександром Савчуком.

Нагадаємо, Національний музей Григорія Сковороди знищено прямим попаданням російської ракети. Російські війська здійснили обстріл 6 травня. Снаряд влетів під дах будівлі, спалахнула пожежа. Вогонь знищив майже усі приміщення музею.

Ми також писали про онлайн-платформу «Віртуальний ЛітМузей», котра потрапила у пʼятірку найкращих у світі в категорії «Apps, dApps та програмне забезпечення – мистецтво, культура та події».

Більше новин Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор: Дмитро Саломанка