Актори тетру ім. Шевченка зіграють виставу на фестивалі у Ялті

13.09.2012 09:26 Культура
http://www.infopark.com.ua http://www.infopark.com.ua
Незабаром виставу «Акторська гримерна» за п’єсою японського драматурга К. Сімідзу актори театру ім. Шевченка зіграють у рамках V Міжнародного фестивалю театрального мистецтва «Театр. Чехов. Ялта», що проходитиме під егідою Міністерства культури і туризму

Шевченківці привозили колись на ялтинський фестиваль виставу в постановці Ігоря Бориса «Три сестри», що здобула схвальну оцінку в пресі. Тоді цей театральний форум збирав колективи з виставами виключно за чеховськими п’єсами. Цього разу з 12-ти фестивальних вистав лише Санкт-Петербурзький «Театр Дощів» («Театр Дождей»), що презентує себе як «театр гри широким планом», представлятиме «Дядю Ваню» Антона Чехова.

Але ж «Акторська гримерна» за літературним текстом настільки просякнута цитатами з п’єс Антона Павловича (як, до речі, й цитатами з драматичних творів деяких інших класиків драматургії), що не буде помилкою вважати виставу шевченківців причетною саме до чеховської «складової» фестивалю «Театр. Чехов. Ялта».

Україну представлятимуть п’ять театрів

Міжнародний фестиваль театрального мистецтва в Ялті об’єднає під своїм прапором колективи з України, Росії, Молдови, Таджикістану та далекого зарубіжжя. П’ять театрів представлятимуть театральну Україну, причому посланцями Харкова будуть, крім шевченківців, артисти недержавного театру ТО «Капела». Від Росії очікується приїзд двох колективів, у тому числі з ТЮГу міста Ульяновська. Познайомлять зі своєю творчістю ялтинців і гостей фестивалю два молодіжні театри – імені М. Вахідова з Душанбе і «З вулиці Троянд» з Кишинева. Вірогідно, підвищений інтерес театральної публіки викличуть вистави театрів «Алькассим» (Саудівська Аравія, м. Ель-Касим), «Тавасоль» (Єгипет, м. Гіза) і «Полонія» (Польща, м. Варшава).

– Пані Оксано,– звертаюся до режисера вистави «Акторська гримерна» заслуженої артистки України Оксани Стеценко,– фестиваль у Ялті, що відкриється наступного тижня, є другий числом за вашою участю, адже ви грали роль Наташі у пам’ятній виставі «Три сестри». Як на вашу думку, чи змінився за ці роки творчий вектор цього престижного форуму?

– Так, змінився. Сьогодні дуже помітно, що учасник ялтинського фестивалю помолодшали – режисери, актори, сценографи і навіть члени фестивального журі, що само собою означає й визначає зрушення в бік театрального експерименту. Наша творча група буде присутньою на урочистій церемонії відкриття фестивалю, ми також маємо надію на те, що неодмінно побачимо хоча б три вистави наших закордонних колег.

– На що ви очікуєте, презентуючи в Ялті «Акторську гримерну»?

– Звичайно, на перемогу!

– Доброї вам роботи!

Олена Седунова, завліт театру, матеріал з газети "Слобідський край" №108 від 07.09.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта