Будинок культури відкрито на Харківщині

30.05.2012 10:01 Культура
у Будах відкрили Будинок культури у Будах відкрили Будинок культури
Вчора, 29 травня, відкрито Будинок культкри у Будах на Харківщині

Усіх мешканців селища вітали голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, перший заступник голови обласної ради Олена Олешко та віце-губернатор Євген Савін.


- Нинішнє приміщення клубу, в якому ми знаходимося — це один із позитивних прикладів, які дають надію на відродження всього доброго, - сказав Михайло Добкін. - Я думаю, що років п’ять-шість тому мало хто вірив, що його вдасться відстояти, і силами громади та за допомогою бізнесу відновити. Ми сьогодні знаходимося в абсолютно сучасному, комфортному, зручному приміщенні, де будуть приємно і з користю проводити час діти, дорослі та люди, які вийшли на заслужений відпочинок.


Також губернатор зауважив, що відновити цей будинок культури вдалося завдяки об’єднанню зусиль територіальної громади та соціально відповідального бізнесу в особі депутата Харківської обласної ради Еміля Тер-Степаняна, який виділив основну суму коштів на ремонт.


- Сьогодні ми можемо говорити про те, що наші бізнесмени думають не тільки про себе, але й про людей, - запевнив губернатор. - Це дає енергію, яка дозволяє ті невеликі кошти, що є в бюджеті, акумулювати і спрямовувати на важливі справи, які слугуватимуть не одному поколінню наших земляків.

Будянський будинок культури був зданий в експлуатацію ще в 1935 році й успішно працював цілих 70 років. Але в 2006 році через реорганізацію Будянського фаянсового заводу клуб, що тоді належав цьому підприємству, повністю припинив своє існування.


Чотири роки йшла боротьба за повернення клубу мешканцям селища і, нарешті, у жовтні 2010 року було оформлено право власності на приміщення двох будівель за Будянською сільською радою.


- З 2000 року це приміщення не опалювалося взагалі, але до 2006 року клуб все рівно працював: у холодному залі проводилися вечори, зустрічі, концерти, - розповідає директор Клубу Валентина Козила. - Тепер, за час ремонту, тут повністю перекрили дах, який до цього протікав, зробили опалення, каналізацію, провели воду, відремонтували та коридори.


Тепер, як розповіла директор Клубу, планують відремонтувати і другу його складову — кінозал. Кошти на це місцева селищна рада вже передбачила.


Особлива гордість директора Будівського будинку культури — музей, який тут розташований. Колись він працював при Будянському фаянсовому заводі, а тепер займає три кімнати оновленого клубу.


- Звичайно, експонатів у нас було дуже мало і ми звернулися по допомогу до людей, - розповіла Валентина Козила. - Найцінніші експонати нашого музею — це, по-перше, стіл, який належав керівнику заводу, чорнильниця, «кузнєцовський» посуд і фотографія 1898 року, де зображені робітники заводу і керівник Пилип Шепелєв. І, звісно, для нас дуже цінні експонати — це авторські роботи наших художників.


Юлія ГОРОБЕЦЬ

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта