Евакуйовані з Харківського ЛітМузею експонати оцифрують у безпечному місці (фото)

13.02.2024 20:37 Культура
Фото: Державний історико-культурний заповідник «Тустань» Фото: Державний історико-культурний заповідник «Тустань»

Оцифрувати планують близько 2000 евакуйованих з Харківського літературного музею експонатів.

Оцифровувати евакуйовану колекцію будуть у безпечному місці, повідомляє «Слобідський край». 

Основний фонд Харківського літературного музею налічує 32 тисячі експонатів, а науково-допоміжний – 16 тисяч. Зараз фахівчині мають на меті оцифрувати частину евакуйованої колекції, це близько 2000 предметів, робота ж триватиме до кінця лютого. Як інформує державний історико-культурний заповідник «Тустань», що на Львівщині, створили ще одну станцію оцифрування. Ця станція працює не на Львівщині, а у іншому безпечному регіоні, куди була вивезена задля збереження. Процес проходитиме спільно з працівниками ініціативи Heritage Monitoring Lab. Саме ця організація надає спеціальний сканер.

– Ми почали процес оцифрування колекції ще до повномасштабного вторгнення, але на набагато простішому обладнанні. А завдяки співпраці з HeMo ми маємо доступ до сканера, який дозволяє сканувати більш чутливі видання, оскільки має спеціальні платформи та особливі налаштування, – розповіла головна зберігачка фондів Харківського літературного музею Тетяна Рудь.

У евакуйованій колекції присутні архіви розстріляного відродження: періодичні видання, рукописи та документи. Наприклад, будуть оцифровані рукописи Леся Курбаса, Івана Дніпровського, Миколи Хвильового.

До музею часто звертаються дослідники, які шукають певний предмет в архівах та музеях по всій Україні, але виявляється, що єдиний примірник зберігається саме у Харкові.

За словами Тетяни Рудь, після оцифрування багато документів планують поширити у відкритому доступі.

Нагадаємо, онлайн-платформа «Віртуальний ЛітМузей» потрапила у пʼятірку найкращих у світі в категорії «Apps, dApps та програмне забезпечення – мистецтво, культура та події».

Автор: Дмитро Саломанка