Глобальну реконструкцію садиби Шарівка починають під Харковом

08.05.2014 07:46 Культура
http://kudarom.ru/ http://kudarom.ru/
Колись розкішний аристократичний маєток у Шарівці сьогодні стрімко руйнується.

 Під загрозою знищення не тільки унікальний інтер’єр, стилізований під неоготику: неповторний настінний живопис і ажурне ліплення, дубові панелі, мармурові парадні східці, кахлеві печі, бібліотека з червоного дерева, яка найкраще збереглася, – але й самі будівлі та парк...

Сьогодні палац стоїть без діла, зачинений, туди нема доступу. Хоча іноді охоронці й заплющують очі на нечастих туристів чи весільні пари, які часом приїздять туди пофотографуватися.

Тих бюджетних коштів, які свого часу виділялися на Шарівський палацовий комплекс ледь вистачало на утримання пам’ятки, не кажучи вже про її реконструкцію. Численні спроби залучити інвесторів не увінчалися успіхом. Тож у Харківській обласній раді почали шукати інші варіанти. І ось 24 квітня на останній сесії обласні депутати ухвалили рятівне рішення. Згідно з ним, Шарівський палацовий комплекс включили до переліку об’єктів Харківщини, які підлягають передачі в оренду.

– Ця передача буде здійснюватися на конкурсній основі, – пояснює начальник управління з питань комунальної власності виконавчого апарату обласної ради Анатолій Поливаний. – Для того щоб провести конкурс, потрібно отримати згоду Міністерства культури України, а також запросити від нього умови для формування конкурсних пропозицій.

Свої вимоги висунуть також Харківська обласна рада, Департамент культури і туризму. За словами Анатолія Поливаного, обов’язковими серед них будуть реконструкція і консервація. Останнє – спеціальний термін, який має на увазі збереження пам’ятки архітектури.

В оренду з-понад 36 га буде здаватися та площа, яку включено в перелік: палац, два фазанарії, будинки управителя і прислуги та інші.

Усе це зараз передається з балансу колишнього санаторію на баланс спеціалізованого комунального підприємства обласної ради «Знахідка». Саме воно займається збереженням комунального майна. Цю процедуру практично завершено. «Знахідка» проводитиме господарську діяльність з контролю та охорони території.
За попередніми підрахунками облради, на повну реконструкцію Шарівки потрібно 8 млн доларів.

– У зв’язку з тим, що сюди потрібно вкласти значні кошти, ми готові надати комунальне майно у довгострокову оренду на 10 років. Першочергово орендна плата буде не дуже великою. Згідно з проведеною оцінкою буде встановлено ціну. Після реконструкції знову відбудеться переоцінка, й орендна плата зросте у рази, – пояснює Анатолій Поливаний.

Частина орендної плати піде на рахунок «Знахідки», інша частина – до бюджету сільської ради. До скарбниці Богодухівського району йтимуть податки від комерційної діяльності, яка, імовірно, з часом з’явиться там.

– Якщо все справдиться, нам вдасться зберегти прекрасне, неповторне місце. Багато людей зможе щодня там відпочивати, – розповідає про майбутнє Шарівки посадовець.

Тож конкурс за право орендувати маєток можна очікувати у другій половині травня. Зараз готується відповідна документація. Однак претендент на перемогу вже є. Це благодійний фонд «Омріяна Країна».

– Ми вирішили справді ризикнути: взяти в оренду комплекс і подивитися, що можна буде зробити з такою пам’яткою, щоб вона була відкрити для людей, була певним символом Харківщини і приваблювала туристів, сприяла туристичній активності в цьому регіоні. Задля цього ми вирішили спробувати підняти пам’ятку громадськими зусиллями, – каже засновник фонду Олексій Толкачов.

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта