Курбалесія, виставка витинанок, казки. Куди піти, що подивитись у Харкові

21.10.2014 10:01 Культура
http://culture.kharkov.ua/ http://culture.kharkov.ua/
"СК" зібрав для харків'ян та гостей міста афішу на тиждень. Тож радимо відвідати наступні заходи.

Харківський обласний Центр культури і мистецтва

22 жовтня – 13 листопада – Всеукраїнська виставка витинанок «Ажурна мова давнини». Витинанка як різновид народної образотворчості має в Україні давні традиції. Витинанки використовували в хатньому інтер’єрі, в оздобленні печей, вікон, стін, мисників полиць, посуду тощо. І досі ще деінде можна побачити паперові сніжинки на склі вікон – ця традиція має багатовікову історію, коли прикрашали оселю напередодні Різдва, Великодня та інших великих свят. У наші часи мистецтво витинанки набуло «другого дихання» і стрімко розвивається в індивідуальній творчості майстрів декоративного мистецтва, які відтворюють у своїх роботах риси українського стилю, а професійні художники-дизайнери звертаються до цього мистецтва, втілюючи його в різноманітних матеріалах. Техніка витинанок успішно використовується для оздоблення книг, журналів, листівок, книжкових закладок, оздоблення приміщень. Виставка «Ажурна мова давнини» присвячена майстрам традиційного народного витинанкарства, які розширюють його образотворчі межі, поглиблюють композиційні структури, надають нові смисли. На виставці представлено понад 60 робіт від 15 найкращих майстрів країни з різних куточків України (Київська, Сумська, Дніпропетровська, Вінницька, Харківська області). Адреса центру: м. Харків, вул. Пушкінська, 62, виставкова зала 2-го поверху, вхід вільний.

Харківський державний академічний російський драматичний театр ім. О. С. Пушкіна

26 жовтня, нд, 12.00 – «Сестра моя Русалочка». Казка-притча Людмили Разумовської, створена за мотивами казки Ханса Крістіана Андерсена, у виконанні пушкінців буде цікава як дітям, так і дорослим. Яскрава, різнобарвна вистава з елементами пісочної анімації, циркової акробатики, музичними й хореографічними сценами і при цьому наповнене точними психологічними оцінками й характеристиками персонажів. Лірична історія кохання морської принцеси до земного принца, про самопожертву, про доброту і безмежну ніжність.
У глибоких глибинах так мирно, так солодко, без сліз і смутку там час тече... Але юна Русалонька мріє про світ земний, про сонце, про любов! І хай за щастя бути людиною вона заплатить дорогу ціну, їй не страшні ані біль, ані навіть смерть. «Кажуть, блаженство неземне дає любов. Коли полюблять двоє, весь світ для них перетворюється. І один для одного вони готові пожертвувати всім: покоєм, щастям, славою і навіть життям. За це їх нагородили боги безсмертям душі».

Харківський театр для дітей та юнацтва

26 жовтня, нд, 11.00, 14.00 – «Легенда о спящей красавице», середньовічна казка на 2 дії. П’єса сучасного драматурга Чарльза Уея наповнена тонким гумором і самобутнім колоритом середньовічної Англії. Цей матеріал став основою для яскравого і змістовного спектаклю, який буде по-справжньому цікавим і дітям, і їх батькам. Постановча група театру вигадала оригінальне художнє рішення, яке цілком занурює у чарівний світ – легенди про Сплячу красуню.

Харківська обласна філармонія

26 жовтня, нд, 14.00 – Концерт-казка для дітей «Золотой петушок». Усі діти люблять казки. Але чи завжди у нас є час почитати вголос казку своїм дітям і дізнатися, чи розуміють вони її? 26 жовтня в Органному залі для глядачів пролунає «Золотой петушок». Жартівлива й іронічна казка Пушкіна знайшла своє геніальне втілення в опері М. А. Римського-Корсакова. Артисти філармонії підготували неповторну й оригінальну версію музичної казки, в якій поетичне слово Пушкіна буде переказане артисткою Оленою Проценко, а у виконанні органіста Станіслава Калініна прозвучать фрагменти з творів Римського-Корсакова.

ХІ Фестиваль недержавних театрів «Курбалесія»

З 24 по 28 жовтня в Харкові відбудеться щорічний фестиваль недержавних професійних театрів «Курбалесія». У конкурсну програму фестивалю традиційно увійдуть найбільш цікаві прем’єрні вистави харківських театрів. Гостем ХІ фестивалю стане Полтавський академічний обласний театр ляльок, який і відкриє захід своєю виставою «Портрет з годинником, що літає».
26 жовтня театральна майстерня «Вінора» представить увазі глядачів свою моновиставу «A dog’s life (Собаче життя)» за щоденниками Чарльза Спенсера Чарлі. Вистава змушує глядача замислитися над проблемами сьогодення, змінити своє життя... Режисер – Ірина Кобзар, в ролі Чарльза Спенсера Чапліна – Євген Супрун.
28 жовтня театр «Post Scriptum» представить драматичну комедію «Каліка з острова Інішмаан».
Усі події фестивалю відбудуться у Будинку Актора, вул. Красіна, 3.

Христина Островська, матеріал з газети "Слобідський край" № 126 від 21.10.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта