Монумент незалежності на майдані Конституції — алегорична фігура. Скульптор

22.08.2012 10:26 Культура
Новий монумент Незалежності на майдані Конституції в Харкові, який сьогодні відкрив Президент України Віктор Янукович, встановлено замість монумента на честь проголошення радянської влади в Україні.

Скульптура була створена за ескізом Олександра Рідного та Ганни Іванової. Як повідомив головний архітектор Харкова Сергій Чечельницький, проект було відібрано в результаті Міжнародного конкурсу, в якому взяли участь скульптори з України, Росії і США.

Його образ — європейський образ, — сказав Сергій Чечельницький. — Ви пам'ятаєте пам'ятник, який стояв тут раніше — він стояв як будинок. Зараз відбулось нове зонування майдану Конституції: стоїть Харківська єпархія з красивими банями і в цій же стилістиці виконаний пам'ятник.

В основі монумента — скульптура богині Ніки, яка стоїть на земній кулі і в руках несе вінок. Висота монумента — майже 16,5 м, постамент виконаний з граніту, а фігура виготовлена з бронзи.

Це алегорична фігура незалежності, по аналогії зі Статурою Свободи, - пояснює свій задум автор проекту Олександр Рідний. — Це не етнічна незалежна Україна. Незалежність була проголошена у 1991 році не в ході кровопролитної війни, а як подарунок долі, подарунок неба. Ця фігура ніби спустилась до нас з неба.

За словами архітекторів міста, новий монумент підкреслює красу Майдану Конституції, на якому розташовані пам'ятники архітектури декількох епох.

Нагадаємо, монумент Незалежності України на майдані Конституції відкрив 22 серпня президент України Віктор Янукович в ході робочої поїздки до Харкова.

Тамара Кіч

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта