На Івана Купала приїздили на байках та стрибали у сіно (ФОТО)

09.07.2012 09:54 Культура

Стоги сіна користувалися найбільшою популярністю на фестивалі «Сьогодні Івана, а завтра Купала», куди ходили фотографуватися як незаміжні дівчата, так і українські байкери.

Не втримався й від відвертої фотосесії у сіні й фотограф «СК».


До Сковородинівки приїхали понад 35 народних колективів, а також майстри декоративно-ужиткового мистецтва зі своєю продукцією та майстер-класами.

Завітали на свято і байкери.


А це сільський варіант байка. На ньому можна було проїхати "з вітерцем".


Селянська відповідь технічному прогресу.

Робити ляльки-мотанки усіх бажаючих навчала Олена Хітушко. Вартість уроку для дитини становила 2 грн, для дорослого — 5.

- Бувають 3 типи ляльок: оберегові, гральні та обрядові. Мотанки робили і на Масляну, і на Івана Купала. Сьогоднішню ляльку за традицією треба спалити, а на її зміну зробити нову, - розповідає Олена Хітушка.

А от урок гончарства обходився гостям фестивалю у 50 грн. Попри високу ціну бажаючі пройти такий майстер-клас все одно знаходилися. Проте, за словами народного умільця, переважно його учнями ставали діти. За цілий день до гончаря підійшли лише кілька батьків та одна бабуся.

Серед продукції, яку привезли українські майстри до Сковородинівки, були й вироби з дерева та глини, солом'яні обереги, одяг із ручною вишивкою. До речі, на вишиванки своєї землячки-майстрині кинув око й голова Золочівської райдержадміністрації Ігор Горішний. Чиновник зізнався, що із задоволенням придбає таку річ собі або своїм близьким.

За традицією Івана Купала закінчилося розпаленням величезного вогнища, навколо якого згодом почали водити хороводи, співаючи гімн України. Для тих же, хто хотів стрибати через багаття, розпалили й менші вогні.

У цілому свято зібрало майже 5 тисяч жителів області.

Ірина Гудзь

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта