Найгучніша прем’єра сезону: у ХНАТОБі покажуть оперу «Вишиваний. Король України»

29.09.2021 17:15 Культура
Коллаж: "Слобідський край" Коллаж: "Слобідський край"
1 та 2 жовтня найдорожчу оперну постановку в Україні – її вартість перевищує 17 млн гривень – уперше зможе побачити глядач у Харкові.

Постановники обіцяють яскраву, масштабну та видовищну подію, адже в опері задіяно близько 200 артистів, для яких пошили 350 костюмів та створили спеціальну триярусну «вертепну» конструкцію вагою 5 тонн.  

Але не тільки масштабністю вражає прем’єра, але й сюжетом, авторами та постановниками. Це – сучасна мультимедійна опера, якою театр продовжує тему висвітлення видатних історичних постатей України (першою була опера «Мазепа»).  Автором лібрето стави відомий український письменник Сергій Жадан, музику написала представниця нової української композиторської школи  Алла Загайкевич. Режисер-постановник опери – генеральний директор і художній керівник Івано-Франківського національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка Ростислав Держипільський. 
В основі сюжету опери – неймовірна біографія ерцгерцога Вільгельма Франца Йозефа Карла фон Габсбурґа-Лотаринзького, відомого як Василь Вишиваний, в якій, як зауважив Сергій Жадан, «…чого тільки нема: кохання, інтриги, гроші, велика політика, війни, релігія, проблеми з батьками – тобто художній роман про першу половину ХХ століття». 

Читайте також: У Харкові пройшла унікальна балетна прем'єра

Він народився у 1895 році. Походив із відомого австрійського імператорського роду Габсбурґів та був наймолодшим із шести дітей у родині Марії Терезії і Карла Стефана Габсбурґів-Лотаринзьких. 
З українською культурою познайомився, коли родина переїхала до міста Живець (тоді – Галичина, зараз – Польща). Навчався у Відні, закінчив військову академію. Під час навчання обрав вільним факультативом українську. Читав книжки українських прозаїків та поетів, зокрема твори Франка, Федьковича, Стефаника, Шевченка. 
Під час Першої світової війни сотня під командуванням Вільгельма Габсбурга повністю українізувалася: на місця поляків і угорців заступили українці, вояки носили синьо-жовті відзнаки, а сам князь став вважати себе українцем. Один із солдатів подарував йому вишиту сорочку, яку Вільгельм носив відкрито. За це та за віддану любов до України його почали називати Василем Вишиваним.
У 1917 році митрополит Андрей Шептицький запропонував план державної організації українських земель, за яким на чолі України мав стати гетьман з імператорської родини. Як кандидата на булаву розглядали Вишиваного… 
Яскрава, непересічна особистість з непростою долею – та непересічна подія в українському мистецтві, яку не варто пропустити.      

 

Автор: Ірина Мнішек