Лист розстріляного солдата надійшов лише через 70 років

23.04.2015 08:56 Культура
фото з соцмережі фото з соцмережі
Велика вітчизняна залишила після себе горе і біль втрат. Багато сімей досі не знають, яка доля спіткала їхніх чоловіків, батьків, братів, які пішли на фронт.

Недавно однією такою невідомістю на Харківщині стало менше.

Мешканка села Малинівка Чугуївського району Любов Яценко отримала лист свого родича лише через 70 років після його трагічної загибелі. В останній день свого життя автор передсмертної звісточки Василь Іванович Жуйборода перебував у Змієві, імовірно, в полоні німецьких фашистів, які влаштували розстрільний табір в будинку по вулиці Широнінців. Саме в цьому будинку 22 березня 2015 року було знайдено трагічне послання. На зошитовому листі олівцем було написано, що Жуйбороду Василя Івановича, який проживав у селі Малинівка Чугуївського району, розстріляли у Змієві. Цю записку автор просив передати додому батькам у село Малинівку, до 12-ї сотні, а також вказав, що там же живе і дружина Марія Андріївна.

Передсмертні слова Василя Жуйбороди написано олівцем на аркуші учнівського зошита

Керівник Зміївського краєзнавчого товариства Юрій Бутенко розповів, що записка була знайдена випадково, в ході ремонту приміщення, і передана в музей.

 - Господарі будинку вибивали дверний короб, видаляли стару обмазку, як раптом, з ніші в дверному отворі випав акуратно згорнутий квадрат паперу, дуже схожий на лист.

За словами Юрія Бутенка, будинок, в якому була знайдена записка, побудований ще в 1932 році. Поруч, у ті роки, розташовувалася повітова тюрма, а в роки Великої Вітчизняної війни німецькі фашисти займали ці приміщення і, імовірно, тримали там полонених.

Зміївські краєзнавці вирішили знайти родичів розстріляного, і написали запит, який відіслали на електронну скриньку управління культури райдержадміністрації. За дивним збігом обставин лист нарешті знайшов свого адресата. Адже саме у цьому управлінні й працює одна з родичок Василя Жуйбороди. Внучата племінниця Любов Яценко розповісти про долю свого родича змогла небагато. Відомо, що Василь Жуйборода був одружений на Марії Андріївні, в дівоцтві Стасевій. Ім'я дружини підказав батько Любові Яценко - Микола Григорович.

- Моя мати, Наталя Андріївна, доводилася рідною сестрою дружини розстріляного Василя Івановича Жуйбороди. Я небагато знаю, і то лише з розповідей матері, - ділиться Микола Яценко.

За його словами, Василь Іванович і Марія Андріївна Жуйбороди прожили разом близько шести років так і не народивши дітей, після чого Жуйбороду призвали на фронт. Війна розірвала подружжя і будь-який зв’язок перервався: упродовж довгих років не приходило жодної звісточки від чоловіка. Після війни сестри, які обидві стали вдовами, зажили в одному будинку. Марія Андріївна чекала свого чоловіка до самої смерті.

Роман Шупенко

Джерело: SLK
Автор: Менеджер сайта