Знаменитий дуб Сковороди накриють скляним куполом

05.12.2017 14:48 Культура
Фото: Слобідський край Фото: Слобідський край
У Харківському національному меморіальному музеї Григорія Сковороди, що у селі Сковородинівка Золочівського району, уже готуються до 300-річного ювілею (через п'ять років) українського філософа-мандрівника, поета, байкаря і громадського діяча Григорія Сковороди.

Про це ідеться у матеріалі Радіо Свобода. 

До цієї дати, за словами директора музею Наталії Міцай, планується проведення робіт з консервування знаменитого 700-літнього дуба, під яким, за легендою, відпочивав і творив Григорій Савич. Над дубом мають установити захисний скляний купол. А на квітнику англійського класичного парку, що побіля музейної будівлі, спорудять фонтан «нерівна усім рівність».

 — Дуб уже неодноразово падав, і ми змушені були його обрізати й посадити на фундамент, щоб зберегти. А втручання людини, катаклізми природи призвели до загибелі дуба. Основне, звісно, це те, що в дуплі розводили вогнище. А згодом 1972 року його обробили хімікатами й бетоном замастили щілини, коли створювали сам музей. Це й прискорило його загибель, розповів науковий співробітник Національного меморіального музею Григорія Сковороди Валерій Манженко.

Також у музеї сподіваються відреставрувати комору з пристосуванням приміщення для арт-виставок та наукових конференцій. Проект святкування «Сковорода-300» незабаром буде поданий на затвердження Верховній Раді і Кабміну України.

Довідково.  Григорій Сковорода народився 3 грудня 1722 року. Помер у віці 71 рік 9 листопада 1794-го в селі Пан-Іванівка (на сьогодні Сковородинівка Золочівського району).

Читайте також: У Харківській області реконструювали селянську хату кінця минулого століття

 

Джерело: Радіо Свобода