Сім'ю давнього воїна розкопали під Харковом

13.07.2012 13:14 Культура
Давнє поховання знайшла експедиція з Харкова на Нетайловському могильнику Салтово-Маєцької культури VIII-IX ст. (Хазарський каганат).

5 липня почала Х польовий сезон ранньосередньовікова археологічна експедиція Харківської державної академії та Харківського обласного історичного музею.

На 12 липня вивлено п'ять поховань, з яких три розкопані.
У першому похованні (№509) на глибині 3 м знайдено богатого воїна з бойовим конем. Археологи знайшли залізний ніж у дерев'яних ножнах, кістки коня, вудтла, стремена, залишки кіньської збруї та сідла, прикрашені срібними бляшками. Як встановили археологи, це поховання було рогзраблене у минулому.

У другому похованні (№510) на глибині 2,3 м знайдено залишки зачіски жінки чорного кольору, срібна сережка, одна сердолікова бусина, п'ять бусин з пастового скла, дві бусини з золота та інше.

У третьому похованні (№511) на глибині 2 м знайдено залишки підлітка, залізний ніж у дерев'яних ножнах.

Усі поховання знаходяться поруч в одному комплексі, тому археологи припускають, що це може бути поховання сім'ї.

Довідка. Експедиція працює з 5 липня. Генеральний директор експедиції - завідувач відділеня археології Харківського обласного історичного музею, кандидат історичних наук Віктор Аксьонов, начальник експедиції - професор Харківської державної академії культури Олександр Тортика, заступник начальника експедиції - старший викладач Харквської державної академії культури Віктор Ряполов.

Нетайловський могильник Салтово-Маєцької культури VIII-IX ст. знаходиться на околиці села Металівка Вовчанського району Харківської області.

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта