Страшний галас вчинили глядачі під час кіносеансу у Харкові

17.09.2012 13:58 Культура
Фото Інни Пирлик Фото Інни Пирлик
Хлопці та дівчата кричали й тупотіли ногами, коли перервався показ фільму "Вмираючий лебідь" у камерному залі Харківського національного університету мистецтв імені І. П. Котляревського.

Сьогодні там відбулася історична реконструкція кіносеансу кінця ХІХ - початку ХХ століття. На третій хвилині фільм обірвався і глядачі, одягнені у ретро-вбрання почали галасувати. Адже, за словами ініціатора показу Володимира Миславського, саме так у ті часи вела себе публіка, якщо обривався кінопоказ.

Окрім того, сеанс почався не звично - глядачів привітав адміністратор кінотеатру. 

Показували кінострічку режисера Євгена Бауера "Вмираючий лебідь", що була знята у 1916 році. Фільм належить до епохи німого кіно, тому, як і майже 100 років тому, під час усього показу грав піаніст (тапер). Як розповів виконавець, композитор і піаніст Володимир Соляников, фільм він бачив двічі. Сьогодні на сцені імпровізував - грав мелодії, які на його думку, передають настрій фільму.

- Я не обирав ніяких композицій, просто подивився фільм, виділив для себе, які характери героїв та настрої. Це абсолютна імпровізація, яку я вже не повторю. Наступного разу зіграв би уже інакше, - поділився Володимир Соляников.

Як розповів Володимир Миславський, плівку з фільмом було реставровано у Лондонському кіноінституті.

Він поділився, що наступний фільм планують показати навесні під час кінофестивалю «Харьковская сирень».

- Зараз готується реконструкція фільму «Привид опери». Один канадський композитор у 1992 році написав музику під цей фільм, - поділився Володимир Миславський, - зараз я веду з ним переговори, аби отримати партитуру.

Кіносеанс планують провести у театрі. Музичний супровід гратиме не один музикант, а вже цілий симфонічний оркестр.

Інна Пирлик

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта