Свій Мазепа з’явиться на Харківщині

03.08.2016 13:33 Культура
У Коломацькому районі готуються відзначити 330-річчя від часу обрання Івана Мазепи гетьманом України. З цієї нагоди і пам’ятник планують установити.

Справа у тому, що 25 липня 1687 року поблизу річки Коломак відбулася козацька рада, яка обрала чергового українського гетьмана. Ним став Іван Мазепа. В цей час був укладений міждержавний договір — так звані Коломацькі статті.

Більше трьох століть потому коломаччани вирішити поставити пам’ятник видатному державному діячеві. Для початку у 2007 році заклали пам’ятний камінь.

- 10 років майже пройшло, різні обставини не дали нам можливості довести ідею до кінця. Тоді була виділена земельна ділянка, розроблена технічна документація, щоправда, тепер вона застаріла, її треба оновити через Держкомзем. Також щоб спорудити пам’ятник, нам потрібен комплексний генеральний план селища, - розповів Коломацький селищний голова Володимир Бабець.

Нещодавно створено ініціативну групу й громадський оргкомітет із організації відзначення у 2017 році пам’яті відомого державного діяча та полководця. До громадського оргкомітету, крім селищного голови, увійшли  голова районної державної адміністрації Сергій Яцюк, журналісти, громадські діячі, історики та краєзнавці.

Система стеження за переселенцями запрацювала на Харківщині

- Ми сподіваємось, що 2017 рік буде проголошено роком Івана Мазепи не тільки на місцевому, а й на обласному рівні. Також ми звернулися з листами до Президента, до Прем’єр-міністра й Кабінету Міністрів та голови облдержадміністрації. Ми сподіваємось на підтримку не тільки місцевого, а й обласного, і державного рівнів, що вони долучаться до відновлення історичної пам’яті, - говорить Володимир Бабець.

На наступному пленарному засіданні селищна рада оголосить старт конкурсу на кращій проект пам’ятника. На його виготовлення потрібно близько 800 тис. грн. Гроші планують залучити із місцевого бюджету, також по фінансову допомогу звертатимуться до обласної ради, райдержадміністрації та благодійників.

Тамара Кіч

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта