Свято Діоніса: під Харковом уперше пройшов фестиваль виноградарів (ФОТО, ВІДЕО)

29.08.2015 16:00 Культура
Фото, відео Тетяна Василець Фото, відео Тетяна Василець
Фестиваль «Слобожанське гроно» проходив у Чугуєві. Захід зібрав 21 виноградаря з декількох районів Харківської області.

Учасники фестивалю зібралися на центральній площі міста. Там у своїх павільйонах вони демонстрували відвідувачам вирощені фрукти, продавали домашнє вино, садженці рослин, проводили майстер-класи й змагалися, хто ж кращий.


У центрі площі працювала виставка, на якій демонструвалися найкращі грона, що виросли на Слобожанщині.

Чугуївці та гості міста взяли участь у вичавленні соку та дигустації понад 100 сортів винограду та вина. Там же вони могли придбати продукцію, що припала до смаку. Літр домашнього вина вартував у середньому від 40 до 100 грн. Для власне винуватців свята під час фестивалю пройшов семінар «Сучасні технології виноградарства».


- У цьому році виповнюється 350 років вирощуванню винограду на Слобожанщині. Тому ми вирішили нагадати громадськості про цю цікаву та давню справу, а кого й познайомити з нею, - сказав головний режисер фестивалю, заслужений артист України Олександр Ґава.

Учасників конкурсів навчали винним традиціям. Жінка п'є вино із грузинського рогу

Родзинкою свята стало відтворення процесу приготування традиційного гусарського напою – знаменитої чугуївської паленки. У столітровий казан влили молоде червоне вино. Зверху посуду поклали дві схрещені шаблі. На зброю – велику грудку цукру. Її поливають спиртом та підпалюють, цукор, що плавиться, падає у вино. Потім додають дві пляшки шампанського вина, спеції та п’ють. Цим напоєм гусари грілися холодними вечорами. А сьогодні ласували безкоштовно гості фестивалю.

Ідея проведення цього свята належить місцевому виробнику винограду та вина Михайлу Золотарьову. Його вирішило підтримати керівництво району. Фестиваль проходив під патронатом губернатора області Ігора Райніна.

 - Ми часто буваємо на подібних заходах у інших областях України, раніше їздили до Криму. Тепер хочемо показати, що ми не гірші і можемо подарувати людям таке свято, - сказав Михайло Золотарьов.

На наступний рік організатори планують провести вже всеукраїнський фестиваль «Гроно-фест-2016».

 Довідка. Чугуївщина має свій досвід і традиції вирощування винограду. Відомо, що свого часу з цього краю везли виноград до столиці, до царського столу.

Тетяна Василець

 

Джерело: SLK
Автор: Менеджер сайта