У Харкові відкрилася «незавершена» виставка Гамлета Зіньківського

29.01.2024 20:58 Культура
Фото: YermilovCentre Фото: YermilovCentre

Виставка «Незавершений 2023-й» розпочала експозицію у центрі сучасного мистецтва YermilovCentre.

Це графічний щоденник із 365 робіт, створених відомим харківським художником Гамлетом Зіньківським минулого року, повідомляє «Слобідський край».

Головний принцип щоденника – один малюнок кожного дня, пояснює автор:

– Добре, що на початку проєкту не використав популярне тоді формулювання «рік Перемоги». Війна триває, забираючи, вбиваючи кращих. Кожен малюнок недороблений, незавершений, ніби рік без одного дня. Занадто багато бійців уже ніколи не зайдуть у мій дім, на мою маленьку кухню. Здається, що якась частка мене назавжди залишиться у 2023-му, а решта мене до кінця днів буде боротись зі Злом, – повідомив Гамлет Зіньківський.

Малюнки Гамлета, створені під час війни, підтримують харків’ян, дякують військовим та волонтерам та надають упевненості, що місто стоятиме незламно. Війна змінила не тільки зміст малюнків Гамлета, а й його спосіб життя. Він активно волонтерить, збирає кошти, допомагає евакуювати жителів Харкова і ще багато чого. Тепер його роботи з’являються на руїнах розбомблених будинків та забитих фанерою вікнах. На виставці представлені 365 нарисів, відтворених художником на папері впродовж 2023-го року. 

Проєкт «365» триває понад 10 років (2013 рік – виставка «Щоденник. 2013», 2015 – «Полароїди», 2017 – «7-е правило», «2019» – «365»), 2021 – виставка з 365 робіт під назвою «⅔» (саме така пропорція паперу, на якому вівся графічний щоденник).

Виставка триватиме до 3 березня. Вхід вільний.

Нагадаємо, графіті Гамлета Зіньківського є в Ізюмі.

Довідка

Гамлет Зіньківський – стріт-артхудожник, графік, роботи якого стали візитівкою його рідного Харкова. Роботи митця мають свою впізнавану графічну манеру та характерні авторські підписи, які доповнюють чи розкривають суть зображеного. Художник активно допомагає підрозділу НГУ «Хартія».

Автор: Дмитро Саломанка