Унікальний меч Святослава привезли у Харків (ФОТО)

07.10.2014 10:16 Культура
фото фонду фото фонду
У Харкові презентували меч великого князя київського Святослава Хороброго (942-972).

 Легендарний клинок жителі та гості Першої столиці зможуть побачити в Галереї «АВЕК», куди цей унікальний артефакт привезли з Музею історії запорізького козацтва (Національний заповідник «Хортиця») в рамках проекту Фонду Олександра Фельдмана - «На варті свободи».

Як розповів відомий меценат, народний депутат України Олександр Фельдман, меч Святослава - знахідка не просто всеукраїнського, а міжнародного значення. «Крім культурно-історичного аспекту, клинок надзвичайно важливий як символ патріотизму, адже саме Святослава називають« першим козаком», - зазначив Олександр Фельдман.

Меч, який пов'язують з ім'ям Святослава, був знайдений три роки тому в Запоріжжі, біля острова Хортиця. Його виловив із Дніпра місцевий рибалка. Саме такий клинок зображений на українській банкноті номіналом в 1 гривню. Зброя добре збереглася, має довжину 96 см і важить близько кілограма. За словами істориків, клинок відноситься до «варязького» типу, що дозволяє датувати його, орієнтовно, серединою X століття.

«Меч був знайдений без піхов, - розповів завідувач Музеєм запорізького козацтва Національного заповідника «Хортиця» Олександр Мірущенко. - Це дає нам право припустити, що він був загублений під час бою. У 1928 році, при будівництві Дніпрогесу, в цьому районі було знайдено п'ять мечів такого типу. Вони зберігалися в Харківському історичному музеї, але все безслідно зникли під час Великої Вітчизняної війни».

За словами історика, меч виготовлений з кольорових металів і високовуглецевої сталі, що в той час могли дозволити собі тільки заможні люди. На зброї мається клеймо майстра. Всі ці фактори вказують на те, що меч з високою часткою ймовірності належав слов'янському князеві Святославу Ігоровичу, який згідно літопису, загинув в районі дніпровських порогів в битві з печенігами у 972 році.

Крім меча князя Святослава, на виставці «На варті Свободи» абсолютно безкоштовно можна побачити унікальне козацьку зброю, а також зброя хазарській епохи. Наприклад, багато прикрашена шабля Х століття, яка, на думку фахівців, могла належати одному з останніх правителів Хозарського каганату.

Нагадаємо, що проектом «На сторожі свободи» Міжнародний благодійний фонд «Фонд Олександра Фельдмана» розпочав серію виставок, присвячених історії та культурі народів і етносів України. вони

покликані сприяти популяризації історичних та культурологічних знань, вихованню патріотизму, національної гордості і гідності, толерантності та взаємоповаги в нашому поліетнічному суспільстві, особливо у молодого покоління.

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта