Весілля у Малинівці: шлюбні секрети та танці під дощем

07.08.2013 08:35 Культура
фото Віктора Кочетова фото Віктора Кочетова
3 серпня гуляв-вирував уже традиційний фестиваль обрядового і сучасного весільного дійства «Весілля у Малинівці – плюс».

Гостей розважали весільними обрядами, церемоніями укладання шлюбу просто неба, виступами фіналістів «Х-Фактора» і переможниці Євробачення 2004 року Руслани Лижичко.

Наречена варила борщ, а гільце робила свекруха

«Весілля у Малинівці – плюс» не був б водночас найромантичнішим і таким запальним фестивалем Харківщини, якби не споконвічні українські весільні традиції, з якими могли ознайомитися гості. Найстаріші мешканці Чугуївського району розповіли гостям свята, якими були весілля за часів їхньої молодості. Так, Валентина Неєлова з Кам’яної Яруги розповіла, що в її селі колись весілля гуляли по три дні постіль. У перші два дні були традиційні частування, а на третій наречені влаштовували цілий аукціон – продавали гостям ложки.

– До обіду весілля гуляли в батьків нареченої, а ввечері йшли до родини жениха. Причому у другій половині дня гуляли лише старші люди, а молодь залишалася вдома, – розповіла Валентина Неєлова. – На третій день гості приходили до молодих додому. Наречена мала приготувати частування, зварити борщ, накрити стіл, але ложки запрошеним не давали. Гості мали купити їх у молодих.

Інша традиція склалася в селі Коробочкіному. Там на весілля мати жениха мала робити святкове деревце – гільце. Його прикрашали горіхами й цукерками, щоб життя подружжя було багатим і щасливим.

– На весіллі молоді мали сидіти під гільцем. А наприкінці свята деревце ламали на дві частини: верхню віддавали родичам нареченої, а нижню – нареченого. Кожен гість мав забрати із собою додому по гілочці. Їх відламували та роздавали свекруха та теща, – розповіла мешканка села Коробочкіного Олександра Бочарова. – Молоді забирали собі корінь. Його потрібно було покласти на горище будинку та зберігати все життя.

На думку Олександри Бочарової, красивішою за цю весільну традицію ще не придумали.

А про стародавні весільні атрибути «СК» розповіла майстер народної творчості Валентина Передерій. Так, на весілля молодим дарували спеціальних ляльок-мотанок «Нерозлучники». Їх робили із тканини, ниток, мотузки чи соломи ізберігали на щастя все життя. З появою ж у родині діток до нерозлучників додавали ще маленьких ляльок, які зображали поповнення в сімействі.

На весілля наречена обов’язково мала надіти пояс, цей елемент одягу мав символічне навантаження.

– Якщо згадати міфологію і фольклор, нечисть ніколи не носила поясів, – розповіла майстриня. – Колись вийти на вулицю без поясу було те саме, що з’явитися на людях простоволосою.

На Слобожанщині за весільним поясом можна було визначити приналежність до певного соціального прошарку. Так, зазвичай селяни самі плели собі пояси, а от пояс козацького старшини виготовлявся із золота та коштовного каміння і міг коштувати як цілий маєток. Тому звичайною справою було, коли весільні пояси передавали з роду в рід.

До вівтаря привела теща

Колоритною розвагою фестивалю стало укладання шлюбів тривалістю в один день. Так, на концертному полі встановили весільну арку, біля якої закохані обмінювалися обітницями, а ведучий видавав «свідоцтво про шлюб». Сертифікат був дійсним лише до закінчення фестивалю. Попри те, що сьогодні молодь не поспішає одружуватися, на «Весіллі у Малинівці – плюс» до вівтаря вистроїлася неабияка черга.


Анна та Юрій Зеніч з Малинівки вже одружені вісім років і мають трирічного сина. На фестиваль подружжя приїхало відпочити, а при нагоді сказати одне одному ще раз про свої почуття.

– Ми були на фестивалі минулого року. Тоді проводився схожий обряд, але ми так і не наважилися знову «взяти шлюб», – сказала Анна Зеніч. – Зважилися зробити це цього року і не шкодуємо. Це дуже красивий і романтичний обряд.

А от інша пара, харків’яни Карина Шалоніна та Сергій Медведєв, офіційно не одружені і йти до справжнього РАГСу поки що не збираються. До малинівського весільного вівтаря молодих привезла мати нареченої. Жінка з гордістю заявляє, що це була її ідея, а новоспечений «зять» їй дуже подобається. Жених відповідає їй взаємністю та вже називає Вікторію Шалоніну мамою.

ЯК ГУЛЯЛИ У МАЛИНІВЦІ. БФЛЬШЕ ФОТО ДИВІТЬСЯ ТУТ

Знайшлися на «Весіллі у Малинівці – плюс» і охочі одружитися по-справжньому. Так, у ході фестивалю шлюб зареєстрували вісім пар. Молодих на концертній сцені привітали очільники області та подарували їм подарунки до весілля. Кожна пара отримали по телевізору, мікрохвильовій печі та по 2 тис. грн. Голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін і голова Харківської обласної ради Сергій Чернов стали почесними свідками.

– Я жодного разу не був свідком на весіллі у своїх друзів, тому тут, на фестивалі, я отримав колосальний досвід. Мабуть, зовсім не кожна людина може похвалитися тим, що в один день стає свідком на весіллі у вісьмох пар, – сказав Михайло Добкін. – Фестиваль «Весілля у Малинівці» з року в рік стає все більш масштабним. Ініціатива, яка народжується на місцях, здатна бути дуже креативною і цікавою, а також найбільш адаптованою до місцевої території. Тільки тут зрозуміло, як краще зробити фестиваль.

Артистам дощ не завадив

На закінчення фестивалю організатори приберегли особливий сюрприз: концерт за участі фіналістів шоу «Х-Фактор» Аіди Ніколайчук, Аркадія Войтюка, Олега Кінзова та Аркадія Войтюка, а також народної артистки України, переможниці Євробачення 2004 року Руслани Лижичко. Артистам довелося співати під дощем, який з перервами йшов протягом всього дня. Попри непогоду публіка приймала зірок тепло, навіть злива не зіпсувала настрою.


– Дивлюся на обличчя людей, які прийшли на концерт, і зрозуміло – їм усе подобається, і вони щасливі... Звичайно, хотілося б сонця, але дощ не зіпсував загальної атмосфери, – сказала «СК» співачка Аіда Ніколайчук.

За словами господаря фестивалю, голови Чугуївської райдержадміністрації Володимира Лобойченка, погода таки трохи порушила плани. Так, о дванадцятій дня, коли пішов перший дощ, з концертного поля «втекли» близько 3 тис. гостей.
– Поїхали 20 забитих автобусів і ціла колонна машин, – сказав Володимир Лобойченко. – Але на фестивалі все одно залишилося достатньо людей. Крім того, ще багато гостей приїхали ввечері на концерт, адже в нас виступали популярні артисти.

Ірина Гудзь, матеріал з газети "Слобідський край" №93 від 06.08.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта