Виставка козацької зброї відкрилася в галереї “АВЕК” у Харкові

22.09.2014 07:06 Культура
http://www.kakprosto.ru http://www.kakprosto.ru
В галереї "АВЕК" у Харкові у неділю відкрилася виставка зброї та військового спорядження доказацкіх і козацьких часів “На варті свободи” із зібрання Feldman Family Museum.

Цією експозицією починається серія виставок, покликаних популяризувати історичні та культурні знання, виховувати патріотизм та взаємоповага в українському поліетнічному суспільстві. Всього в експозиції зібрано понад 100 предметів. Організатором виставку виступив Міжнародний благодійний фонд "Фонд Олександра Фельдмана".

В урочистій церемонії відкриття взяли участь народний депутат Олександр Фельдман, заступник харківського міського голови з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення Світлана Горбунова-Рубан, харків'яни і гості міста, діти з різних шкіл області. Також виступив міліцейський дитячий театр "Діти майбутнього" з композицією "Козаччина". Біля сцени був побудований загончик для тварин, яких можна було погодувати і погладити.

Як зазначила Горбунова-Рубан, у ці дні вона як ніколи гостро відчуває, що Харків - видатний місто.
- Ми бачимо, що зараз відбувається в Україні. Харків, приймаючи поранених і переселенців, надаючи їм підтримку, не забуває і про те, щоб жити своїм життям. Ми не забуваємо запрошувати переселенців на наші заходи, і це важливо для нас і для них, - зазначила Горбунова-Рубан.  - В Харкові багато козацьких організацій з різною формою і назвами, але для них важливо зберегти історію, і нова виставка допоможе в цьому. І нехай дивитися на зброю ми будемо тільки на виставках.

Як повідомив генеральний директор заповідника "Хортиця" Максим Остапенко, він вдячний за те, що робиться в Харкові зусиллями Олександра Фельдмана.

- Я дуже щасливий тим, що ми продовжуємо співпрацю з Харковом, і я думаю, що ми зробимо харків'янам сюрприз. На "Хортиці" є меч князя Святослава, який планується провезти по різних містах України. І першим містом, з якого почнеться круїз меча по Україні, буде Харків. Це стане можливо завдяки діяльності Фельдмана, - сказав Остапенко.

В свою чергу Фельдман підкреслив, що йому дуже приємний такий інтерес до виставки.

- Коли народжується людина, мама для нього - як весь всесвіт. Коли він виростає - залишаються мама і Батьківщина, як весь всесвіт. Наша Батьківщина - Харків, наша батьківщина - Слобожанщина, наша батьківщина - Україна. Ми робимо все, щоб зберегти людей, які сьогодні страждають. На Україні проживає понад 130 національностей. Про козацьке військо теж можна сказати, що там служили росіяни, українці, татари, євреї, болгари. Приймалися в військо запорожців не за національною ознакою, а за своєю внутрішньою сутністю, любов'ю до свободи. Багато було етапів у цього руcі - як гірких, так і славних. Але головне залишалося незмінним: ці люди любили свою Батьківщину і цінували її вище всього -так само, як і свободу. Я хотів би, щоб традиції передавалися від покоління до поколінню. Адже у тих, хто забуває історію, немає майбутнього, - сказав Олександр Фельдман.

У неділю в рамках проекту "На варті свободи" в Feldman ecopark з 13.30 пройшла тематична програма, під час якої всі бажаючі могли зануритися в епоху козацтва. Діти взяли участь у квесті з подорожжю по екопарку, пригодами і кінним театральним шоу. Наприкінці свята учасники були посвячені в слобожанські козаки, грамоти їм вручив справжній гетьман. Учасників квесту пригостили українським кулішем.

Виставка в галереї "АВЕК" працюватиме з 10.00 до 22.00, вхід - вільний.

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта