Уночі окупанти пошкодили обстрілами пам'ятку архітектури в Харкові

27.08.2022 12:45 Культура
Фото: suspilne.media Фото: suspilne.media
Відомий будинок з бюстом Тараса Шевченка в ніші постраждав під час обстрілу Павлівської площі, в яку росіяни влучили о 02:04.

Як повідомив начальник слідчого управління Сергій Болвінов, слідчі вилучили з місця уламки ракет «С-300».

 –Це історичне місце Харкова. Тут немає ні військових, ні військової техніки. Біля місця влучання лише житлові будинки зі звичайними громадянами, — сказав Суспільному  виконуючий обов‘язки начальника слідчого управління Андрій Шарнін.

Площа Павлівська - старовинний центр Харкова
Будинок був побудований за гроші харківського купця Адама Піотровського відомим харківським архітектором Борисом Корнієнком у десяті роки минулого століття в стилі українського модерну. Його родзинкою є бюст Тараса Шевченка – найстаріший з існуючих у місті пам'ятник Кобзарю. 

Так зараз виглядає пам'ятка архітектури


У 20-ті роки тут розмістився Будинок колгоспника. Також тут була редакція   «Селянської правди» – наймасовішої на ті часи газети для селян. У цьому домі  жило також кілька письменників об’єднання «Плуг» та його голова, відомий письменник  Сергій Пилипенко. 

Читайте також: Про життя, смерть та повернення із забуття письменника Сергія Пилипенка  

У 1980 році будинку купця Піотровського надали статус пам'ятки архітектури, а у 2020-му капітально відреставрували.  Цього року архітектурній пам'ятці виповнилося 110 років.

 Російські ракети крок за кроком підступно  нищать не тільки матеріальні цінності Харківщини та України в цілому, але і її історичне та культурне набдання. 

Раніше ми писали також, як росіяни знищили  Національний музей Григорія Сковороди в Харківській області