Як своїх наречених шукали на Харківщині (ФОТО, ВІДЕО)

06.07.2015 08:15 Культура
На Харківщині вже почали шукати папороть та запускати віночки. Національний літературно-меморіальний музей Г. С. Сковороди, що у Золочівському районі, вкотре став центром купальських містерій.

Напередодні свята Івана Купала Сковородинівка в 13 раз перетворилася на великий осередок традицій Слобажанської України. Майстри з різних куточків країни дивували відвідувачів «Містерії Купала» своими дивовижними виробами. Взагалі, алея майстрів нагадувала експозицію старовинної виставки: мотанки, глечики, вишиванки, крашанки та багато іншого. Багато хто з майстрів ділився своїми «професійними» секретами. До речі, чималенька черга охочих була до майстра розпису хною — Таріка Могембо, носія індійської культури, який мешкає у Полтаві. 

Найпопулярнішим виробом цього дня, звісно, були віночки — на будь-який смак та вибір. Хтось обирав багаторазові штучні яскраві, а багато хто віддавав перевагу виробу з живих квітів.

- Підходьте, обирайте, квіти збиралися та зпліталися з любов’ю, - нахвалює свій товар колоритна місцева жіночка Людмила Іванівна. - Дівчата, у цих віночках ви обов’язково свою долю зустрінете. Скоріше купуйте, бо скоро додому піду. Дід надовго не відпустив. 

Багато хто з дівчат плів купальський вінок самостійно чи за допомоги спеціальних майстер-класів, яких на святі висточало. До речі, навчали навіть вареники ліпити. 

Розважала публіку велика кількість творчих колективів. На свято завітали й байкери, які брали участь у відкритті заходу. Не оминув своєю увагою фестиваль й губернатор Харківщини Ігор Райнін, компанію йому склали прокурор області Юрій Данильченко та начальник УСБУ в Харківській області Олександр Пивовар. Серед гостей свята був і Генеральний консул Польщі у Харкові Владіслав Лукасік.

Дуже до душі відпочиваючим припав виступ етно-рок гурту «Яри» (Краснокутський район). Колектив так запалив глядачів, що артистів довго не відпускали зі сцени.

Фінальною крапкою свята, як ведеться, став купальський вогонь: спочатку народ затамував подих від виступу фаєрщиків, а потім від величезного багаття. А лазерне шоу на ставку додало особливої чарівності цій ночі. Під купальські мотиви близько тисячі віночків незаміжніх дівчат поплили шукати для них долю. 

Юлія Шматченко

Джерело: SLK
Автор: Менеджер сайта