Як від спеки рятуються тварини у Харківському зоопарку (ФОТО)

06.08.2012 11:26 Культура
Незважаючи на шалену спеку, Харківський зоопарк влітку від палючого сонця не потерпає.

Про те, як тварини почуваються, коли повітря прогрівається до +40, «СК» розповіла завідуюча відділом інформації та піар-роботи Харківського зоопарку Світлана Разинкова.

– На території зоопарку є чотири водойми, а також багато струмочків, водоспадів і басейнів для тварин. Завдяки такій кількості води наявне випаровування, тому мікроклімат зоопарку відрізняється від того, що спостерігається в центрі міста – тут більше прохолоди, свіжості й вологи, – розповідає Світлана Разинкова.

Окрім ставків, де із задоволенням хлюпочуться птахи, на території зоопарку є багато басейнів і фонтанів, споруджених для багатьох тварин окремо. Найпівнічніша фауна світу в зоопарку представлена білим ведмедем Тімом, і він, за словами Світлани Леонідівни, через спеку дискомфорту не відчуває.

По-перше, його барліг, як і «будиночки» гімалайських і бурих ведмедів, побудований зі спеціального матеріалу – бутового каменю, що утримує прохолоду. По-друге, у Тіма є свій басейн, у якому він може освіжитися. А купатися північний звір полюбляє. Тим більше, що воду в літній період у зоопарку намагаються міняти щотижня.


Не потерпають від спеки й інші «зимові» звірі. Так, полярний вовк, що в дикій природі живе на півночі Канади, від сонця ховається у своє бутове лігво, а вольєр його повністю затінений.

Світлана Разинкова пояснила, що північним тваринам – як, приміром, амурським тиграм – не важко переживати спеку, оскільки їм не доводиться адаптовуватися до кардинально нових природних умов. Більшість мешканців зоопарку народилися в неволі, а тому з дитинства звиклі до місцевого клімату. З дикої природи до зоопарку найчастіше потрапляють птахи.


– На сьогодні вже існує тенденція обміну тваринами. Звірі мігрують з одного зоопарку в інший, де клімат суттєво не відрізняється. Зоопарки намагаються брати тварин, народжених у неволі, а не в дикій природі, – пояснила Світлана Леонідівна.


Працівники зоопарку роблять постійні обходи, аби упевнитися, що звірі почуваються добре. За потреби тварин обливають водою.


Захищати від спеки в літню пору року доводиться й південних тварин. Так, приміром, у слонів є душ, фонтан і басейн. Проте, окрім купання в цих тварин є ще одна улюблена процедура: у спеку вони полюбляють обсипати себе піском. У мавпочок щодня роблять вологе прибирання – поливають підлогу та стіни, а також ставлять тазики з водою.
За словами Світлани Разинкової, найкомфортніше зараз міссісіпському алігатору, віслюкам, козликам, ягуару та верблюду. Останній, до речі, добре почувається як у спеку, так і в мороз.

У тему
Минулого тижня в сім’ї бізонів відбулося поповнення. Самиця народила малюка від єдиного самця – свого батька Фугаса, якого працівники зоопарку любовно називають Буською. Немовля – дівчинка, чим дуже задоволені в зоопарку. Адже і в природі бізони живуть сім’ями, у яких лише один самець і кілька самиць. Дівчинка з’явилася на світ приблизно о третій дня, коли в зоопарку було багато відвідувачів. Проте мама не злякалася, навіть не відійшла далеко від загороди – до людей звикла. За народженням спостерігали ветеринари, усе пройшло добре. Від інших бізонів самицю ізолювати потреби немає, оскільки вона й так комфортно почувається. А от відвідувачам спостерігати за тваринами деякий час можна буде лише здалеку – ще кілька метрів біля загону обгородили для спокою молодої мами.

Інна Пирлик, матеріал з газети "Слобідський край" №93 від 04.08.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта