215 військових повернулися з полону додому, половина з них «азовці»

Фото: Служба безпеки України, МВС України Фото: Служба безпеки України, МВС України
Учора стало відомо, що Україна провела обмін полоненими з російською стороною. Загалом врятовано було 215 українських воїнів, 108 з них – захисники «Азовсталі».

В середу, 21 вересня, Українська сторона повернула з російського полону військових «Азову». Серед звільнених 10 іноземців, які також воювали в лавах ЗСУ, а саме громадяни США, Британії, Марокко, Швеції та Хорватії. 124 належать до офіцерського складу, 89 – до рядового та сержантського.

«Герой України Євгеній Бова. Герой України Лев Пашко. Герой України Денис Прокопенко. Дмитро Козацький – знаменитий Орест, фотограф з «Азовсталі». Микола Кущ і Костянтин Нікітенко. Катерина Поліщук (Пташка), Марʼяна Мамонова, Валентина Зубко, Яна Шумовецька, Зоряна Репецька, Анастасія Черненька. Загалом 215 героїв. 

Щойно завершився обмін. Ми повертаємо додому наших людей. Це однозначно перемога для нашої держави, для всього нашого суспільства. А головне – для 215 родин, які зможуть побачити своїх близьких у безпеці.  Ми памʼятаємо про всіх наших людей і намагаємось врятувати кожного українця. У цьому сенс України, наша сутність, цим ми відрізняємось від ворога. Ми цінуємо кожне життя! І обовʼязково зробимо все, щоб врятувати усіх, хто перебуває в російському полоні», – повідомив Президент України Володимир Зеленський.

Президент також зазначив, що п’ятеро звільнених командирів полку «Азов» до кінця війни перебуватимуть у Туреччині. А саме: командир «Азова», Герой України Денис Прокопенко (позивний «Редіс»), його заступник Святослав Паламар («Калина»), виконувач обов’язків командира 36-ї окремої бригади морської піхоти Сергій Волинський («Волина»), Олег Хоменко та Денис Шлега з Національної гвардії України. В обмін на них Україна передала рф 55 людей.

Поряд з бійцями наразі знаходяться начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов і міністр внутрішніх справ Денис Монастирський. Нагадаємо, що перебування командирів на території Туреччини передбачено домовленостями, досягнутими раніше з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом. Усі вони перебуватимуть під його особистими гарантіями захисту.

Також варто зазначити, що в обмін на 200 бійців Україна передала Віктора Медведчука. Очільник СБУ Василь Малюк розповів деталі цього обміну.

«Медведчук – це не просто кум путіна, а якісно задокументований нами державний зрадник. Його провина повністю зафіксована у відповідних матеріалах, які зібрала СБУ. Крім того, під час роботи по справах Медведчука ми знешкодили не одну агентурну мережу, затримали багатьох державних зрадників та здобули велику кількість важливої інформації, яку використовуємо у контррозвідувальних заходах. А тепер завдяки обміну ми змогли витягнути з російського полону героїв, на яких так чекають вдома», – розповів Василь Малюк.

Автор: Юлія Гнатченко