Борівська громада майже повністю окупована: місцева влада евакуювалася

15 квітня майже вся територія Борівської громади Харківщини окупована російськими військами. Керівництво громади вимушене було покинути територію селища і переїхати на підконтрольну Україні територію.

Про це повідомляє голова Борівської селищної ради Олександр Тертишний.

Окупація громади почалася ще наприкінці лютого, але з 11 квітня ворог продовжив наступ углиб території Борівщини. 13 квітня після тривалих обстрілів Борова була зайнята російськими окупантами.

За розпорядженням Харківської обласної військової адміністрації керівництво громади покинуло територію селища та продовжує виконувати свої функції на підконтрольній Україні території. Це здійснено для того, щоб ворог не захопив у полон місцеву владу.

— Зараз ми вимушені працювати дистанційно, та завжди знаходимося на зв’язку і вживаємо заходів для продовження роботи комунальних служб у надскладних умовах, забезпечення життєдіяльності громади, комунікації з органами державної влади та залучення можливої допомоги і підтримки ззовні, — каже Тертишний.

На території громади не працює мобільний зв'язок та інтернет. Проте комунальні служби намагаються виконувати свої функції по максимуму.

Борівська лікарня продовжує працювати та надає допомогу людям, зокрема пораненим особам, які були обстріляні російськими військовими під час евакуації до Старобільська. Авто швидкої допомоги може їздити по селищу, але окупанти заборонили виїзд за його межі.

Також голова громади розповів про те, що росіяни вимагають місцевих жителів виїхати на інші окуповані території в напрямку Куп'янська чи Сватового.

Є випадки співпраці мешканців громади з окупантами.

— В одному зі старостинських округів деякі місцеві мешканці погодилися на співпрацю з росіянами та створюють їм умови життя в населеному пункті. Окупанти призначили там свого «старосту» з числа місцевих жителів, який з перших годин окупації вступив з ними у співпрацю, надавав допомогу з розміщенням та інформацію про громадян на території села, — повідомляє селищний голова.

Інформація про осіб, які співпрацюють з окупантами, вже передана до правоохоронних органів України.

Автор:
Олександр Манченко