На журналістів напали у лісі Золочівського району

screenshot screenshot
Скоєно напад на журналістів «112 Україна», що знімали незаконну вирубку лісу.

Напад стався у прямому ефірі телеканалу. У селищі Золочів їхня знімальна група працювала над сюжетом про розкрадання лісу. 

Як ідеться у повідомленні «112 Україна», машину групи заблокували і пробили колеса, у бік журналіста та оператора лунали погрози фізичної розправи.

«Ми знімали одне з господарств, підняли квадрокоптер для того, щоб побачити масштаб всього вирубання лісу, після чого вибігли працівники, агресивний юрист. Зараз повністю спущені колеса, машина заблокована. Зараз, за нашою інформацією, вже виїхала група КОРДу. Зараз вони вимагають від нас флеш-накопичувачі, на які ми зберегли наші відеоматеріали, ми відмовляємося їх віддавати. Нам постійно погрожують розправою, лаються, зараз стоїть машина з європейськими номерами, перекрила дорогу, спустили колеса», — розповів під час прямого включення зі студією журналіст  Олег Решетняк.

Після цього на журналіста напали і відібрали камеру. 

За повідомленням «112 Україна», Олега Решетняка побили під час нападу, йому викликали медичну допомогу.

Станом на 15.49 28 серпня жодних офіційних коментарів від правоохоронців не було. 

Тим часом ситуацію прокоментувала голова Харківської обласної державної адміністрації Юлія Світлична:

— Журналісти повинні мати захист. Вимагаю вжити всіх заходів відповідно до діючого законодавства та приділити особливу увагу даній ситуації. Винні повинні нести покарання.

Голова ХОДА звернулася до правоохоронних органів негайно та всебічно розслідувати напад на журналістів каналу 112.

ОНОВЛЕНО (28 серпня о 16.18): Співробітники МВС затримали більше 30 людей, які заважали зйомкам і побили знімальну групу. Про це «112 Україна» заявила заступниця начальника відділу комунікацій ГУ Національної поліції в Харківській області Оксана Калмикова.

— Я зараз перебуваю на місці події. Сюди по тривозі було зібрано 2 територіальні підрозділи поліції, Золочівський та Дергачівський. Зараз 30 людей, які були учасниками цієї конфліктної ситуації, працівниками поліції затримані і доставляються до територіального відділку поліції для з'ясування всіх обставин. Зараз ми будемо встановлювати їх особистості, але попередньо це працівники даного підприємства. Ми будемо розбиратися в ситуації, щоб кваліфікувати подію або за Кримінальним, або за Адміністративним кодексом. Попередньо планується кваліфікація за ст. 296, хуліганство. Можливо, додаткова кваліфікація за ст. 171,— прокоментувала телеканалові Оксана Калмикова.


Фото затримання з місця події.                                                                                                                                           Фото: ua.112.ua

ОНОВЛЕНО ( 28 серпня о 16.50) За фактом нападу на знімальну групу одного з телеканалів правоохоронці відкрили кримінальне провадження. За попередньою інформацією,  одна особа отримала тілесні ушкодження. Повідомлення про подію надійшло до поліції 28 серпня близько 12:55. На місце події виїздили працівники Золочівського та Дергачівського відділів поліції. Також на допомогу їм прибули сили спецпризначенців. 

Відповідно до повідомлення поліції, у Золочеві стався конфлікт між охоронцями лісопереробного підприємства та журналістами. Охоронці перешкоджали руху транспорту, намагалися заволодіти знімальною технікою та побили журналіста. 

«Наразі ситуація перебуває під контролем. Працівниками поліції вживаються заходи для недопущення порушень правопорядку. Після опитування учасників конфлікту до правопорушників будуть застосовані заходи згідно з чинним законодавством. За даним фактом відкрито кримінальні провадження за ст. 171 (перешкоджання законній діяльності журналістів), ст. 293 (групове порушення громадського порядку), ст. 345  (погроза або насильство журналісту) та ст. 347 ККУ (умисне знищення або пошкодження майна)», — йдеться у повідомленні поліції Харківської області.

Нагадаємо, раніше під час робочого візиту до Харкова 17 липня Президент України  Володимир Зеленський порушив проблемне питання вирубки лісів у Харківській області.

Читайте по темі: Президентський ультиматум: подробиці візиту Володимира Зеленського на Харківщину (ВІДЕО)

Джерело: ua.112.ua
Автор: Максим Грек