Нападник на військову частину у Харкові вибачився перед солдатами

У Харкові почали судити Сергія Руденка, який навесні разом з молодшим братом Костянтином Сопельняком напав на військову частину А1451, яка знаходиться по вул. Дерев'янко. В результаті загинула солдат-строковик Володимир Березюк.

Підсудний свою провину визнає, але запевняє: вбивати «штурмовики» нікого не хотіли, лише планували забрати зброю з вартового приміщення, пише Сегодня.

А ось начальник караулу Олег Гурін (в ту ніч він застрелив одного з нападників) упевнений: брати йшли «на справу», знаючи, що їм доведеться вбивати.

Справа слухає Дзержинський районний суду Харкова. Вчора підсудний Сергій Руденко не намагався ховати обличчя від камер або кутатися в капюшон, як зазвичай роблять інші обвинувачені в подібних злочинах. Більше того: він частково визнав свою провину і навіть попросив вибачення у родичів загиблого солдата і постраждалих. Але при цьому підкреслив: вони з братом нікого не планували вбивати, головною метою була зброя. Судячи за показаннями Руденко, нальотчики планували забрати у солдат зброю, погрожуючи їм ножем. Обріз взяли щоб для остраху вистрілити в повітря.

Але постраждалі словам Руденка не вірять. «Щоб я віддав зброю - мене треба вбити, - розповів нам начальник караулу Олег Гурін. - Тим більше, що їх ножі проти нашого вогнепальної зброї - це ніщо. Вихід був один - вбити всіх у караулці. Вони розраховували на те, що в караулі недосвідчені солдати. Але нас адже вчили, інструктували».

Навіщо зброю було потрібно нападникам - суду ще належить з'ясувати. У своїх перших показаннях Руденко запевняв, що автомати вони з братом збиралися продати, мовляв, на Сопельняке «висів» величезний борг - у 7 мільйонів гривень. Але вже в залі суду нальотчик змінив свої свідчення. За новою версією, зброю потрібно було молодшому з братів для захисту від кредиторів. «Він сам заплутується у своїх свідченнях, ніхто не може зрозуміти, навіщо вони туди прийшли, - говорить вітчим загиблого солдата-строковика Ігор Черноліх. - Сподіваюся, судді будуть об'єктивні, тому що людина явно намагається приховати правду».

Якщо вірити свідченням підсудного, саме його загиблий брат був ініціатором нападу. Сам Руденко нібито багато разів намагався відрадити Сопельянка від задуманого, тільки тому напад, спланований ще в листопаді, відбулося лише в березні.

Зараз Руденко звинувачують одразу за трьома статтями КК України: 115 («умисне вбивство»), 262 («крадіжка вогнепальної зброї») та 263 («незаконне поводження з вогнепальною зброєю»).

Нагадаємо, 22 березня близько четвертої ранку два брати з ножами та обрізом напали на караул військової частини радіотехнічних військ. В результаті бійки загинув 20-річний військовослужбовець, якому до «дембеля» залишалося дослужити близько місяця. Володимира Березюка нападники дев'ять разів вдарили ножем.

Ще двох солдатів нальотчики поранили не смертельно. Молодшого з братів - Костянтина - застрелив зреагувала на той час начальник караулу Олег Гурін, другому служиві заламали руки і тримали до приїзду правоохоронців.

Джерело: Сегодня
Автор: Администратор сайта