Вбивали та відбирали квартири: у Харкові затримали злочинну банду

Харківська обласна прокуратура Харківська обласна прокуратура
Як повідомили в обласній прокуратурі 22 квітня, у Харкові затримали злочинну організацію, яка вбивала харків’ян заради наживи.

Восьмеро осіб у Харкові підозрюють в умисному вбивстві, створенні злочинної організації, а також шахрайстві та підробці документів.

Читайте також: На Вовчанщині чоловік травмував ногу мотоблоком

За даними слідства, на початку 2019 року 36-річний харків’янин разом зі своєю 47-річною знайомою створили злочинну організацію. До її складу ввійшли ще шестеро осіб. 

Зловмисники розробили схему, яка полягала у заволодінні нерухомим майном харків'ян та подальшому умисному вбивстві його власників. Жертвами злочинців ставали наркозалежні люди та пенсіонери. 

Бандити використовували підроблені довіреності та паспорти, за допомогою яких потерпілі надавали право розпоряджатися їх майном. 

Так, у квітні минулого року за допомогою підробленої довіреності, шахраям удалося продати квартиру на проспекті Гагаріна. Щоб звільнити житло від його справжньої власниці, злочинці вивезли її в іншу квартиру.

Потерпіла підняла галас і привернула до себе увагу сусідів. Після цього зловмисники вирішили позбавитися жінки та відвезли її до будинку, розташованого в селищі Козача Лопань на Дергачівщині. 

Деякий час жінці робили ін’єкції невстановленим на цей час препаратом, а потім задушили дротом.

Аналогічним чином підозрювані заволоділи квартирою, розташованою по вулиці Плитковій. 56-річного власника помешкання отруїли. Загалом слідчі з'ясували щонайменше три факти замаху на заволодіння іншими квартирами.

21 квітня цього року в порядку ст. 208 КПК України затримано організатора та організаторку злочинної організації і чотирьох спільників.  

Затриманим особам та ще двом учасникам банди повідомлено про підозру за фактами створення і участі в злочинній організації, умисного вбивства, шахрайства та підроблення документів.

Під час обшуків правоохоронці виявили паспорти власників квартир, документи, які посвідчують право власності на житло. Також виявлено жінку похилого віку, яку злочинці, ймовірно, хотіли вбити.

Наразі вирішується питання про обрання запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою. Також установлюються інші члени злочинної банди, у тому числі в державних та правоохоронних органах.

Санкції статей передбачають максимальне покарання у вигляді довічного позбавлення волі з конфіскацією майна.

Автор: Олена Загребельна