Харківські хакери обікрали європейські та американські банки на 2,5 мільярда доларів

Напередодні ввечері стало відомо, що група хакерів з Харківської області здійснювала масові втручання у роботу серверів банків країн ЄС та США.

Протягом шести років група хакерів з України здійснювала масові втручання в роботу серверів приватних та державних банківських установ Великої Британії, Німеччини, Австрії, Швейцарії, Нідерландів, Литви та США. Для цього кіберзлочинці використовували шкідливе програмне забезпечення – так званий вірус-шифрувальник («банківський троян»), призначений для викрадення персональних даних – паролів, логінів та платіжних даних. Такими протиправними діями хакери спричинили шкоду фінустановам на суму близько 2,5 мільярда доларів США.

Про це повідомив Офіс Генерального прокурора України.

Виявити кіберзлочинців удалося завдяки міжнародній спецоперації за участю Офісу Генерального прокурора України, кіберполіції Національної поліції, у координації з Євроюстом та Європолом, і правоохоронцями органів США та Німеччини.  

У рамках досудового розслідування кримінального провадження за фактами (ч. 1 ст. 361-1, ч. 3 ст. 190 КК України) силовики провели операцію на території м. Харкова та Харківської області. У ході обшуків виявили та вилучили комп’ютери і сервери, за допомогою яких хакери здійснювали ці злочини.

Наразі збираються докази для повідомлення про підозру низки осіб, причетних до вчинення кримінальних правопорушень.

Автор: Тамара Кіч