«Безпечне небо»: Тімоті Снайдер збирає 950 000 $ для захисту Харківщини від дронів та ракет

21.12.2023 11:42 Новини
Тімоті Снайдер, Київ, 2022 / Фото: Ялтинська Європейська Стратегія (YES 2022) Тімоті Снайдер, Київ, 2022 / Фото: Ялтинська Європейська Стратегія (YES 2022)

Амбасадор UNITED24 – найбільшої платформи для збору пожертв для України – Тімоті Снайдер збирає 950 тисяч доларів на проект «Безпечне небо», який націлено на захист прикордонних регіонів. Зокрема, і Харківської області.

Про це повідомляє «Слобідський край» з посиланням на UNITED24.

Раніше Тімоті Снайдер разом із чотирма професорами провідних вишів світу зібрав кошти на 2 500 сенсорів для захисту від дронів та ракет Сумської, Одеської, Миколаївської та Херсонської областей. 

— Але Тімоті не був би собою, якби не вирішив продовжувати! Він збирає ще 950 000 $, яких вистачить, щоб створити безпечне небо над Харківською, Кіровоградською, Полтавською та Черкаською областями, розповіли у UNITED24.

«Безпечне небо» — це інноваційна українська система сенсорів, яка здатна виявляти повітряні цілі та прогнозувати їхній маршрут. Вона ефективно показала себе в тестовому режимі як проти крилатих ракет, так і проти БпЛА «Shahed-136». А завдяки штучному інтелекту система також передбачає, звідки можуть виникнути наступні загрози.

— Мені було дуже приємно бачити, як швидко люди відгукнулись на проєкт «Безпечне небо». Підтримка людей з усього світу врятувала життя і подарувала спокій сім'ям, які інакше могли б постраждати. Зараз, з початком зими, я сподіваюся, що ми зможемо зробити те саме ще в чотирьох областях України. Це час для щедрості, і всі ми можемо зробити свій внесок, поділився Снайдер.

  • Тімоті Снайдер — відомий американський історик та письменник. Лауреат Лейпцизької книжкової премії, відзнак Ханни Арендт (2013) та фундації Антоновичів (2014). Його роботи перекладені 40 мовами світу.

Раніше ми писали, як у Старовірівській громаді підтримують військових: «Це наш обов’язок – допомагати ЗСУ». Місцева сільрада створила відповідну програму, в рамках якої закриваються запити військових. Осторонь не стоять і жителі ТГ, які теж долучаються до цієї справи: роблять окопні свічки, плетуть маскувальні сітки, збирають кошти тощо.

Нагадаємо також, у Савинській громаді Ізюмського району отримали запит від військових – хлопці потребують спальні мішки. Людей просять не залишатися осторонь, за можливості передати спальники на потреби захисників.

Автор: Анна Хливнюк