Чи будуть Циркуни виключені з програми відновлення

20.06.2023 11:40 Новини

Поки рішення Кабінету Міністрів щодо участі села Циркуни на Харківщині в програмі відновлення не змінено. Але місцеві жителі турбуються, що це може статися і вони не отримають анонсованої державою підтримки.

Нагадаємо, у квітні 2023 року Уряд України затвердив постанову, яка визначає шість населених пунктів, де відновлення буде проходити в межах експериментального проекту. Мова йде про нові принципи комплексної відбудови. До списку увійшло село Циркуни, яке навесні 2022 року було деокуповано, а після звільнення зазнало та продовжує зазнавати великих руйнувань. 

Місцеві жителі були дуже задоволені, бо самотужки відновити зруйноване житло та інфраструктуру не можуть. Хоча люди багато що вже зробили завдяки допомозі держави, міжнародних фундації та волонтерів. Тож вони чекали на ще більшу підтримку в межах експериментального проекту.

У травні Циркуни відвідав Прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Він пообіцяв, що найпершими у селі відновлять медичні заклади, ЦНАП та ліцей. Але на початку червня голова ХОВА Олег Синегубов заявив, що Циркуни можуть виключити з програми відновлення через травневі обстріли.

Як розповів начальник Циркунівської сільської військової адміністрації Микола Сікаленко медіа «Слобідський край», ситуація незрозуміла. Масовані обстріли населеного пункту були влітку та восени минулого року, до майже повного звільнення Харківської області. Тоді сюди діставала ворожа артилерія. У травні 2023 року, коли почалися розмови про виключення села зі списку на відновлення, Циркуни двічі обстрілювали ракетами. Але ракетні обстріли, на жаль, зараз постійно тривають по всій Україні. Від них однаково страждають як Циркуни, так і багато інших населених пунктів на всій території країни.

– Тож місцеві жителі постійно питають у мене, що відбувається з програмою відновлення? Поки що я можу сказати лише те, що Циркуни офіційно не виключили зі списку та не замінили на інший населений пункт Харківської області. Але люди здивовані і сподіваються, що їм нададуть допомогу, яку обіцяла держава. Люди вірять, що їх підтримають, тож немає ніяких підстав цього не робити, – впевнений Микола Сікаленко.

До речі, днями у коментарі для Media Center Ukraine – Ukrinform начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов сказав, що село Циркуни у Харківському районі поки не виключене з переліку населених пунктів, які будуть комплексно відбудовувати.

–  Наразі рішення Кабінету Міністрів не змінено, тому ми працюємо, і завдання перед військовою адміністрацією – скоординувати всі дії щодо розмінування цього населеного пункту. І цей населений пункт, принаймні забудова, вже розмінована на рівні 80 %. І зараз відповідно будемо чекати від агенції відновлення планів щодо відновлення цього населеного пункту. Якщо будуть зміни уряду щодо цього населеного пункту, щодо його відновлення, то дійсно будемо пропонувати або альтернативний, або чекати, поки зміниться військова обстановка в цьому напрямку, – розповів Олег Синєгубов.

Нагадаємо, що 18 травня Циркуни піддалися жорсткому обстрілу ворога. Дві людини було поранено, один чоловік загинув. 21 травня село також постраждало від ракетного удару.

Також нагадаємо, що наразі триває розмінування села Циркуни.

Головні новини Циркуни та інших населених пунктів громади читайте на нашому сайті.

Автор: Марія Іващенко